Opava: Pětice nových trolejbusů má jména

11.05.2021 21:23

Opávák, Boženka, Elza bus, Stopatnáctinožka a Opavouk. To je pětice nových trolejbusů, které Městský dopravní podnik Opava uvedl do provozu v lednu letošního roku, a teď dostaly svá jména. Ta jim navrhly opavské děti v soutěži, kterou podnik vypsal.

Opava: Pětice nových trolejbusů má jména
Foto: liberix.cz
Popisek: Opava

Minulou středu je novými jmény pojmenovali opavský primátor Tomáš Navrátil a náměstek primátora pro dopravu Michal Jedlička. Protože se jednalo o křest, a navíc o dopravní prostředky, samozřejmě k tomu použili nealkoholické šumivé víno.

„Přeji novým trolejbusům a dopravnímu podniku, aby se jim jezdilo po našem městě klidně, bez zbytečných karambolů a sloužily dlouho. Jsem rád, že modernizace parku dopravního podniku postupuje a vedle nového odbavovacího systému, který brzy spustíme, je to další krok ke spokojenosti cestujících i nás všech. Děkuji také opavským školákům za to, jaká krásná jména trolejbusům vymysleli, návrhů bylo hodně a vybrat těch pěch určitě nebylo jednoduché,“ uvedl mimo jiné primátor Tomáš Navrátil, který také osobně poděkoval za vítězná jména těm žákům nebo pedagogům, kteří byli aktu přítomni.

Komfortní trolejbusy nové generace Škoda 32Tr dodala do Opavy plzeňská Škoda Electric. Cestující jistě ocení odpružení na vzduchových vlnovcích, plnou klimatizaci vozů i informační systém na LED obrazovkách, vozíčkáři pak nízkopodlažní řešení umožňující snadné nastupování. K bezpečnosti provozu přispějí také integrované vnitřní i vnější kamery.

„Trolejbusy nás stály 60,1 milionu korun a z osmdesáti pěti procent byla tato částka pokryta dotací z evropských fondů,“ seznámil nás s cenou ředitel MDPO Pavel Gebauer s tím, že Opava od roku 2018 takto nakoupila už 15 moderních trolejbusů a do konce roku přibude i pětice podobných autobusů.

Opavský dopravní podnik ročně najezdí více než 2,8 milionu kilometrů a přepraví téměř 9 milionů cestujících (údaje z roku 2019). Provozuje celkem 15 autobusových linek s celkovou délkou přesahující 150 km a celkem 11 trolejbusových linek v souhrnné délce 61 km.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Aš: Linka z Aše do Selbu a zpět od 13. května

20:27 Aš: Linka z Aše do Selbu a zpět od 13. května

Autobusové spojení mezi Aší a německým Selbem začne fungovat od pondělí 13. května 2024.