Opava: První sezona sdílených kol byla úspěšná

13.01.2021 7:34

Od poloviny loňského března mohli Opavané využívat sdílená kola. Město se snažilo podpořit touto službou všechny aktivní lidi a zařadilo se k dalším městům České republiky, ale i k evropským metropolím, kde bikesharing funguje. K dispozici byla osmdesátka modrých kol společnosti Nextbike.

Opava: První sezona sdílených kol byla úspěšná
Foto: Opava
Popisek: Opava

„Start nám bohužel ovlivnila první vlna pandemie. Ovšem čísla ukazují, že zájem měl vzrůstající tendenci. Těšil mě pohled na každého opavského cyklistu, který se na půjčeném kole po našem městě pohyboval,“ poznamenává náměstek primátora Michal Jedlička. Přestože služba měla skončit v listopadu, kola mohli lidé na základě domluvy s firmou využívat až do poloviny prosince. Celkem bylo uskutečněno na 40 tisíc výpůjček, z nichž 92 % bylo díky městu zdarma. Lidé najezdili přes 52 tisíc kilometrů.

Zajímavostí jistě je, že počet výpůjček nesnižovalo horší počasí. Do pedálů cyklisté šlapali každý den. Nejvíce vytížená byla v odpoledních a večerních hodinách. Nebylo výjimkou, že jejich pohyb byl zaznamenán také v průběhu hluboké noci. Absolutně nejvyšší čísla výpůjček vykazují měsíce květen až říjen, kdy na pomyslném prvním místě se umístil měsíc září s téměř osmi tisíci půjčenými bicykly. V tomto měsíci zvítězil také den s nejvyšším počtem bikesharingů – stala se jím středa 23. září, během níž se všechna kola protočila 5,4krát. K dispozici bylo 32 stanic, kde si mohli lidé kolo půjčit i vrátit. Těmi nejoblíbenějšími místy, kam si zájemci pro dopravní prostředek přicházeli, byly u nádraží Opava východ, u obchodního centra Breda, v blízkosti Ptačího vrchu či u Hlásky. Stejná místa volili rovněž nejčastěji pro zaparkování.

„Získali jsme mnoho zajímavých dat, která nyní budeme vyhodnocovat,“ dodává Michal Jedlička s tím, že se službou pro letošní rok počítá také městský rozpočet. O jejím znovuspuštění vás samozřejmě budeme informovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pardubice: Cestu na zámek nově ozdobí nadživotní socha koně

7:17 Pardubice: Cestu na zámek nově ozdobí nadživotní socha koně

Od konce dubna budou Pardubáci a návštěvníci města na louce mezi Příhrádkem a zámeckými valy potkáva…