Opava: Střecha informačního centra se zazelená

04.05.2023 22:31 | Tisková zpráva

Magistrátní střecha nad Turistickým informačním centrem a pokladnami na budově Hlásky na Horním náměstí se již brzy zazelená a stane se malým rostlinným ostrovem uprostřed betonu a kamene.

Opava: Střecha informačního centra se zazelená
Foto: Opava
Popisek: Opava

Možná se zdá, že zasázet na střeše “trochu té zeleně“, je jednoduché. Ale bohužel není. Svědčí o tom i fakt, že z původních 12 oslovených firem nakonec zaslaly nabídku jen tři a mezi nimi se vybíralo. Prvotní úprava a výměna střešní hydroizolace a následné osázení plochy souvrstvou vegetací bude stát 578 000 Kč. Do této částky se ale neblaze promítlo zdražování stavebních materiálů v uplynulém období. Zhotovitel se zavázal mít střechu hotovou za 50 dnů od jejího převzetí. Město k realizaci zelené střechy v samém centru využije prostředky tzv. Norských fondů, konkrétně projektu „Lepší města pro život - vybrané adaptační projekty a sdílení zkušeností“. Ty jsou určeny na realizaci aktivit řešících zejména ochranu před suchem a snížení efektu tepelného ostrova, posílení retence vody a zlepšování zelené infrastruktury ve městech. Opava díky dotaci realizuje kromě zelené střechy nad Turistickým informačním centrem, také zelenou terasu na budově Seniorcentra, zelenou pergolu na střeše víceúčelové haly a další aktivity, které oživí centrum města i jeho okrajové části novou zelení. Projekt současně přinese výměnu dobré praxe s partnery projektu, kterými jsou města Frýdek-Místek a Prostějov.

S realizací střechy se už začalo, hotovo by mělo být ještě teď v květnu. V Opavě tak budeme mít zelenou střechu, o které můžeme říci: „Podpořeno Norskem prostřednictvím Norských fondů“. Ve městě má řadu pozitivních aspektů a to především v prevenci proti globálním změnám klimatu a oteplování. Zeleň především budovu chrání před slunečním horkem a tím ochlazuje její interiéry, lépe zachytává dešťovou vodu, kterou absorbuje a tím ji neposílá do kanalizace, pohlcuje poletující prach a je také estetickým prvkem.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Zajímá mě, co si přeje ODS?

Protože vy na jednu stranu tvrdíte, že: ,,Zdá se, že si voliči nepřejí další federalizaci EU, bezbřehou migraci a ničení konkurenceschopnosti a životní úrovně radikální zelenou ideologií vtělenou do Green Dealu. To je nadějná zpráva." Jak ale vysvětlíte vaše spojení s Lidovci a TOPkou? Nemyslíte, že...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Půlmaraton jako dvoudenní běžecký festival

20:27 Olomouc: Půlmaraton jako dvoudenní běžecký festival

S novými závody na kratší vzdálenosti a dalšími novinkami se letos představí Mattoni Půlmaraton Olom…