Opava: Stromy, napadené jmelím, čeká i kácení

05.01.2021 17:39

Jak jsme již před časem informovali, město se pustilo do boje s nadměrným šířením jmelí. V první fázi se podařilo získat dotaci z Operačního programu Životního prostředí. Nyní následuje realizace projektu.

Opava: Stromy, napadené jmelím, čeká i kácení
Foto: liberix.cz
Popisek: Opava

Na začátku ledna bylo zahájeno kácení a ošetření dřevin v osmi lokalitách města. Největší objem prací bude uskutečněn v prostoru Městských sadů, kde bude káceno 83 stromů a ošetřeno 198 kusů. Z dalších lokalit, kde bude provedeno významnější ošetření dřevin, lze uvést okolí kostela svatého Petra a Pavla v Jaktaři nebo kolem ulic Hradecká a Olomoucká.

Anketa

Vadí vám tempo očkování v ČR?

hlasovalo: 13424 lidí

„Káceny budou pouze silně napadené dřeviny a mimo vegetační období,“ upozornil vedoucí odboru životního prostředí Jiří Vaníček a dodal: „Ošetřování dřevin vhodným typem ořezu pak bude prováděno mimo plné olistění dřevin, z důvodu kontroly možné přítomnosti hnízd ptáků na jednotlivých dřevinách a z důvodu lokalizace výskytu trsů jmelí v korunách stromů. V době plného olistění nejsou totiž všechny trsy ve vrchních částech stromů dobře viditelné.“ Jednotlivé stromy budou ošetřeny formou zdravotního řezu, u dřevin s vyšší mírou napadení pak bude provedeno odborné obvodové seřezání koruny.

Realizace projektu Opatření omezující nadměrné šíření jmelí – město Opava probíhá od 4. ledna a ukončena bude nejpozději v únoru roku 2022, přičemž kácení dřevin bude realizováno do března příštího roku. „Jak vidíme na území celého Moravskoslezského kraje, jmelí postupem let dřeviny nemilosrdně vysaje a zlikviduje. V projektu budou odstraněny pouze nenávratně napadené stromy, kdy každý strom byl odborně posouzen také z hlediska provozní bezpečnosti. Součástí dotovaného projektu je samozřejmě také náhradní výsadba, takže výsledkem bude zkvalitnění stavu městské zeleně v Opavě,“ připomněl na závěr náměstek primátora Michal Jedlička, do jehož gesce patří životní prostředí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hodonín: Ornitologická vycházka přilákala veřejnost

19:27 Hodonín: Ornitologická vycházka přilákala veřejnost

S velkým zájmem návštěvníků se setkala ornitologická vycházka pod vedením Ondřeje Ryšky z Jihomoravs…