Opava: V Komárově a Suchých Lazcích začíná stavba kanalizace

27.04.2021 21:23

Ve čtvrtek 22. dubna 2021 převzalo Sdružení pro Komárov a Suché Lazce staveniště splaškové kanalizace v těchto městských částech.

Opava: V Komárově a Suchých Lazcích začíná stavba kanalizace
Foto: liberix.cz
Popisek: Opava

Sdružení pro Komárov a Suché Lazce, tvořené společníky POHL cz, a.s., odštěpný závod Opava, OHL ŽS, a.s., Brno a OHL ŽS Slovakia, a.s., Bratislava, bylo vybráno v nadlimitním veřejném výběrovém řízení mezi pěticí přihlášených a zavávalo se zhotovit požadovaný rozsah prací za necelých 291 milionů korun, což je prakticky o milion méně, než byl původní odhad. Navíc je dílo spolufinancováno Státním fondem životního prostředí České republiky prostřednictvím Národního programu Životní prostředí, a to částkou 163,5 milionu korun.

Součástí zakázky je především více než 12 kilometrů nové splaškové kanalizace s 546 kanalizačními přípojkami, napojení pro čističky a úpravnu dešťové vody, celkem šest čerpacích stanic včetně havarijních přepadů, příjezdní a obslužné komunikace, a také centrální čistička odpadních vod pro obě městské části, tedy Komárov a Suché Lazce. Celá stavba by měla být hotova v říjnu 2022.

„Projekt se připravoval řadu let, navíc se musel přepracovávat, a já jsem opravdu rád, že konečně začneme stavět,“ uvedl starosta městské části Komárov Lumír Měch s tím, že kanalizace by mimo jiné měla odstranit nespolehlivost stávajícího řadu, kdy se opakovaně splašky dostávaly mimo kanály a město pak, vedle nákladů s likvidací havárie, muselo platit pokuty.

Jedná se o další ze staveb, kterými vedení města řeší dlouhodobě problematickou situaci v Opavě i jejích částech. Podobně se před nedávnem společně stavělo v Milostovicích a Zlatníkách, loni na ulici Krnovská, a teď se bude pokračovat v Komárově a Suchých Lazcích akcí v zatím největším rozsahu. Zahajovaná stavba má i jeden další primát – je to první stavba města, kdy bude používáno elektronického stavebního deníku tak, jak ukládá novelizace zákona.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Republikové finále Dětské porty bude opět hostit Kroměříž

22:08 Republikové finále Dětské porty bude opět hostit Kroměříž

Posedmé se do Kroměříže sjedou finalisté největší přehlídky dětské interpretační a autorské tvorby f…