Opava: V OKO jede kultura online

23.11.2020 12:03

Opavská kulturní organizace (OKO) vyjadřuje podporu umělcům a institucím, jejichž práce je v současné době zastavena či omezena. Své plánované akce přestěhovala na sociální sítě, aby si zájemci mohli užít prohlídky výstav i expozic online.

Opava: V OKO jede kultura online
Foto: liberix.cz
Popisek: Opava

Okna Galerie Obecního domu a nad hlavním vstupem Kostela sv. Václava u Domu umění, se v nočních a ranních hodinách rozsvěcují červeným světlem. Opavská kulturní organizace se tak připojila k iniciativám #kulturunezastavíš a #wemakeevents, stejně jako další kulturní instituce v republice a Evropě. Symbolicky tak poukazuje na skutečnost, že místa, kde bývaly akce s diváky i posluchači zejí prázdnotou.

„Vzhledem k současné situaci jsme naši práci umístili do virtuálního prostoru, aby si lidé užili kulturní dění alespoň zprostředkovaně. V současné době připravujeme online balíček se čtyřmi vánočními překvapeními, která nabídnou opravdu zážitky,“ říká Marcela Mrozková Heříková, ředitelka Opavské kulturní organizace.

Zájemci si v současné době mohou na Facebooku a Youtube Opavské kulturní organizace užít v Galerii Obecního domu třeba virtuální výstavu fotografií Jízda králů, která nabízí prastarý lidový rituál v dílech Dalibora Gregora nebo procházku Domem umění, kde je instalována další výstava s názvem 30 let Střední umělecké školy Ostrava. Ta nabízí práce žáků, absolventů a pedagogů Střední umělecké školy v Ostravě.

Anketa

Podporujete masivní snížení daní, které ,,odmávali" poslanci ANO, ODS, SPD, Trikolóry či KSČM?

71%
29%
hlasovalo: 12260 lidí

„Číslo 30, které je v názvu výstavy označuje zřejmou skutečnost, že v letošním roce uběhlo třicet let od doby, kdy byla založena SUŠ Ostrava, jako první výtvarně zaměřená odborná střední škola na území severní Moravy a Slezska,“ vysvětluje ředitel školy Martin Mikolášek. Expozice nabízí kresby, grafické listy, návrhy na různé prvky vizuálního stylu, malby, designerské návrhy, keramické artefakty, fotografie i animované filmy.

„Pro sociální sítě připravujeme z této velké výstavy video report, který přiblíží práce současných studentů nebo učitelů SUŠ Ostrava i práce nejvýznamnějších absolventů, jako je například Jakub Špaňhel, jehož velkým plátnům jsme věnovali celý prostor kostela sv. Václava. S kurátorem Janem Kudrnou chystáme také online komentovanou prohlídku jeho výstavy Centrální banky,“ sdělil Dominik Beneš, dramaturg Opavské kulturní organizace.

Do online světa v nejbližší době vstoupí z Opavské kulturní organizace další novinky, a to konkrétně dvě výstavy: Opavský kongres 1820: Místa paměti (panelový výstava v ulicích Opavy) a Opavský kongres 1820: Křižovatka evropské diplomacie (v Expozici Cesta města). Právě před 200 lety se totiž Opava stala dějištěm kongresu Svaté aliance, jehož cílem bylo vyřešit napjatou situaci v některých evropských zemích. Na krátkou dobu se tak stala místem setkávání panovníků i diplomatů Rakouska, Ruska, Pruska, Velké Británie a Francie, například rakouského císaře Františka I., státníka knížete Klemense Metternicha, ruského cara Alexandra I. nebo pruského krále Bedřicha Viléma III.

„Právě připravujeme 3D vizualizaci výstavy Opavský kongres 1820: Křižovatka evropské diplomacie a natáčení komentovaných prohlídek. Výstavou provedou zájemce ve virtuálním prostoru Jiří Šíl ze Zemského archivu v Opavě, Ondřej Haničák ze Slezského zemského muzea, Romana Rosová z Národního památkového ústavu i Marian Hochel ze Slezské univerzity v Opavě,“ prozrazuje Naděžda Glincová, vedoucí expozice Cesta města a kurátorka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bruntál: Stavba opěrné zdi pod autobusovým stanovištěm je prakticky dokončena

22:09 Bruntál: Stavba opěrné zdi pod autobusovým stanovištěm je prakticky dokončena

Práce na rekonstrukci autobusového stanoviště pod Společenským domem se blíží k svému završení, auto…