Opava: Výstava nabízí stoletou cestu skautingu

01.06.2021 7:35

Opavská kulturní organizace připravila výstavu „100 let opavského skautingu“, kterou mohou zájemci navštívit od 1. června až do 7. listopadu v Expozici cesta města v Obecním domě na Ostrožné ulici. Výstava mapuje významné historické milníky i nezapomenutelné osobnosti skautingu.

Opava: Výstava nabízí stoletou cestu skautingu
Foto: liberix.cz
Popisek: Opava

„V letošním roce chceme uskutečnit několik akcí na připomínku stoletého výročí, které bychom rádi oslavili s opavskou veřejností,“ říká autor výstavy Petr Tesař, předseda okresní rady Junáka v Opavě.

Expozici 100 let skautingu tvoří řada zapůjčených předmětů nejen z veřejných institucí, například Slezského zemského muzea, ale také ze soukromých sbírek Opavanů. Výstava obsahuje například historické vyřezávané totemy z druhé poloviny 60. let dvacátého století, významná skautská ocenění nebo originální historické uniformy a vlajky.

„Výstavu budou podle aktuální situace a opatření doprovázet komentované prohlídky, přednášky, animační programy nebo tematicky laděné celodenní aktivity. První z nich bude komentovaná prohlídka výstavy, a to 9. června od 10 hodin. Průvodcovství výstavy se ujme Petr Tesař,“ prozrazuje Ivana Maloušková z Opavské kulturní organizace.

K návštěvě komentované prohlídky je nutná předchozí rezervace na recepci Obecního domu, a to telefonicky, e-mailem nebo osobně. Kontakty naleznou zájemci na stránkách organizace oko-opava.

První skautský oddíl v Opavě vznikl v roce 1921 díky impulzu studenta Otakara Peterky. Na založení hnutí se podíleli také například bratři Oldřich a Jaromír Večerek, Oldřich Zika nebo Jan Píšala. První schůzky skautů probíhaly v budově tehdejšího gymnázia (dnešní Mendelovo gymnázium). Vznik dívčího skautingu se datuje až od roku 1934. Dnes má okres Opava přes 770 registrovaných členů.

Více ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Děčín: Efektivnější ukládání a odvoz tříděného odpadu

13:05 Děčín: Efektivnější ukládání a odvoz tříděného odpadu

Plast je celosvětově nejvíce využívaný obalový materiál, stejně tak tvoří největší podíl tříděného o…