Opava: Výstava ve znamení secese

19.06.2019 15:03

V Obecním domě odstartuje 20. června vernisáží v 17:00 hodin nová výstava s názvem Opava secesní. Návštěvníci si ji mohou prohlédnout v expozici Cesta z města až do 3. listopadu.

Opava: Výstava ve znamení secese
Foto: liberix.cz
Popisek: Opava

Secese se promítla nejen do uměleckých děl, ale i do vybavení domácnosti nebo odívání a nová výstava mapuje toto období života lidí v Opavě komplexně. Návštěvníkům nabídne dobové fotografie, zajímavé kousky z domácností: například talíře se secesním dekorem či konvičky, oděvy včetně spodního prádla, gobelíny, obrazy i současné fotografie opavských budov a jejich detailů.

„I když v samotné Opavě se tento styl neprojevil umělecky a stavebně natolik, jako třeba v Ostravě nebo v Olomouci, chceme návštěvníkům přiblížit období přelomu 19. a 20. století, vnímané často jako půvabná a poklidná zlatá éra monarchie,“ vysvětluje Ivana Maloušková z Opavské kulturní organizace, autorka většiny textové části.

Opavská kulturní organizace (OKO) výstavu připravila ve spolupráci se Slezským zemským muzeem, Zemským archivem v Opavě, Státním okresním archivem Opava, Muzeem Beskyd Frýdek-Místek, Moravskoslezskou vědeckou knihovnou v Ostravě a dalšími institucemi i jednotlivci.

„Návštěvníci se mohou díky výstavě dozvědět, jak žili lidé v období secese: kde bydleli, pracovali, studovali, kam se vydávali za zábavou anebo za sportem. Výstava návštěvníkům přiblíží také dochované i zaniklé stavby v secesním stylu,“ dodává Simona Juchelková, vedoucí expozice s tím, že by chtěla poděkovat všem lidem, kteří se do výstavy zapojili, zejména Pavlu Šopákovi za odbornou konzultaci a zapůjčení unikátních předmětů i jednotlivcům, např. Zdeňku Kohoutkovi a Běle Novotné.

Připraveny jsou i doprovodné aktivity, například komentované prohlídky výstavy a exteriérů Opavy, příměstský tábor v secesním duchu a od září přibydou přednášky a animační program pro školy i veřejnost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Liberec: Zastupitelstvo schválilo znovuobnovení lanové dráhy na Ještěd

13:05 Liberec: Zastupitelstvo schválilo znovuobnovení lanové dráhy na Ještěd

Zastupitelstvo města Liberec schválilo záměr znovuobnovení lanové dráhy na Ještěd ve variantě: jedna…