Opava: Výstavní síň v Obecním domě má nové jméno

29.11.2020 21:17

Opavská kulturní organizace (OKO) hledala nový název pro výstavní síň v Obecním domě, která funguje od roku 2009. Ta se dosud jmenovala prostě: Galerie Obecního domu. OKO se obrátilo na veřejnost, aby zasílala své nápady na nové jméno. Z nich pak vzešel vítězný návrh. Galerie tak od 1. ledna příštího roku ponese oficiální jméno Galerie Eisler.

Opava: Výstavní síň v Obecním domě má nové jméno
Foto: liberix.cz
Popisek: Opava

Zájemci vhazovali své tipy spolu se jménem a kontaktem do připravených krabiček na recepcích v Obecním domě a Domě umění. „Celkem se sešlo 36 návrhů, z nichž některé – jako například Bílá Opava nebo Troppau – byly zastoupeny vícekrát. Komise nakonec vybrala vítězný návrh Ivany Kuttyové z Opavy, která je velkou milovnicí koncertů i výtvarného umění a také pravidelnou návštěvníci všech akcí Opavské kulturní organizace,“ říká Marcela Mrozková Heříková, ředitelka Opavské kulturní organizace a dodává, že autorka vítězného návrhu získává celoroční vstupenku na rok 2021 do výstavních prostor Domu umění i expozice Cesta města v Opavě

„Nový důstojný název Galerie Eisler, jsme vybírali s tím, že zachovává odkaz na vídeňského architekta Rudolfa Eislera, který byl tvůrcem projektu novobarokní budovy, ve které se naše výstavní síň nachází,“ doplnila Marcela Mrozková Heříková.

V případě nového názvu však nejde pouze o prvoplánovou změnu, ale především o nové koncepční zaměření galerie v kontextu s multižánrovým kulturním domem v centru Opavy. Galerie v Obecním domě dodnes sloužila výtvarnému umění, stejně jako celý rozlehlý areál Domu umění s kostelem sv. Václava na Pekařské ulici. Ve staronové Galerii Eisler se budou od příštího roku kromě výtvarného umění prezentovat také kulturně-společenské iniciativy, instituce, sdružení, organizace, asociace nebo spolky a umělci, kteří se v jejich činnostech angažují.

Anketa

Jste pro otevření obchodů a restaurací?

59%
41%
hlasovalo: 21549 lidí

Opavská kulturní organizace připravuje na rok 2021 například prezentaci těchto projektů:
Roman Vondrouš/ ČESKÁ TISKOVÁ KANCELÁŘ
Petr Šádek/ HATE FREE CULTU R E
Jiří Žák/ SPOLEČNOST JINDŘICHA CHALUPECKÉHO
Petr Sis/ NOBELOVA CENA
Adéla Turková/ ŽIVOT 90
Dalibor Grego / U N E S C O
Zdenko Hanout/ C O L O URS OF OSTRAVA
Tadeasz Goryczka/ KABINET ARCHITEKTURY
Matouš Háša /MEZIPATRA

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc vydává svou první bankovku, slavit bude i koncertem a přehlídkou kinematografie

10:23 Olomouc vydává svou první bankovku, slavit bude i koncertem a přehlídkou kinematografie

Hudbou, filmy, workshopy a diskusemi, ale také úplně prvním vydáním sběratelské eurobankovky oslaví …