Opava: Webová stránka Smraďoši.cz upozorní na hříšníky

14.02.2022 17:39 | Tisková zpráva

Přestože i Opavané měli v posledních letech možnost čerpat výhodné dotace na výměnu kotlů, stále vidíme, že zlomek spoluobčanů dokáže bezohledně svým topením otravovat ovzduší ostatním.

Opava: Webová stránka Smraďoši.cz upozorní na hříšníky
Foto: liberix.cz
Popisek: Opava

Také proto magistrátní odbory životního prostředí a informatiky vytvořily pro město Opavu webové stránky “Smraďoši.cz“ jako jeden z nástrojů, který má přispět k řešení znečištění ovzduší nevyhovujícími lokálními topeništi na Opavsku.

Nový web na adrese ZDE umožňuje Opavanům a občanům ze všech dalších 40 obcí ORP Opava upozornit na obtěžující kouř a zápach z komínů.

Poukázat na nesprávné provozování kotle či krbu pomocí aplikace “Smraďoši.cz“ je uživatelsky jednoduché, anonymní a časově nenáročné. Na mapě jen označíte nemovitost neúměrně znečišťující ovzduší a obtěžující okolí spalinami z komína. Volitelnou možností je umístění fotografií, zachycujících kouř vycházející z komína.

Pracovníkům ochrany ovzduší tak občané pomohou zacílit kontrolní činnost na objekt, kde vnímají problém. Půjde tak o jakési vodítko, kam směrovat preventivní, osvětovou i kontrolní činnost a v případě prokázaného porušení zákona i postih.

Odbor životního prostředí bude hříšníky v první řadě upozorňovat a pomáhat jim s orientací v nových dotačních možnostech. Teprve v případě pokračování bezohledného přístupu přejde k sankčním krokům.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jihlava: Blíží se zápisy do mateřských škol

7:37 Jihlava: Blíží se zápisy do mateřských škol

Zápisy do školek Mozaika, Demlova 28 a Nad Plovárnou se uskuteční ve dnech 6. a 7. května. Volných j…