Opava: Začala stavba nové hasičárny v Kylešovicích

18.01.2022 10:11 | Tisková zpráva

Poklepem na základní kámen začala stavba nové hasičské zbrojnice v Opavě-Kylešovicích. Nová budova v areálu Městského dopravního podniku na místě nedokončeného a chátrajícího betonového skeletu v budoucnu nahradí kapacitně, ale i technicky nevyhovující současnou stanici poloprofesionálních hasičů z Kylešovic.

Opava: Začala stavba nové hasičárny v Kylešovicích
Foto: liberix.cz
Popisek: Opava

Současné sídlo, které prošlo poslední větší rekonstrukcí a přístavbou před zhruba 15 lety, hasičům už dávno nevyhovuje. Chybí zde šatna, školící místnost či zázemí pro cvičení. Do nových prostor se také přesune i část materiálu a techniky, která byla dosud uložena v areálu Dukelských kasáren. Odsud se však kvůli stavbě bytových domů musí odstěhovat.

„Dobrá věc se podařila a letitý problém dobrovolných hasičů v Kylešovicích se konečně v tomto roce vyřeší. Tito odvádějí pro naše město fantastickou práci, za to si zaslouží důstojnější podmínky, než mají dosud. Jsem proto rád, že se projekt podařilo velmi rychle připravit, že jsme získali dotaci a můžeme začít stavět. Hasičům přeji, ať se jim zde dobře pracuje a ať se z každého výjezdu v pořádku vrátí,“ řekl primátor Opavy Tomáš Navrátil, podle kterého tito dobrovolní členové hasičského sboru vyjíždějí spolu s profesionálními kolegy velmi často k dopravním nehodám, požárům, živelným pohromám, ale i pomáhají s akcemi ve městě nebo aktivně pracují s mládeží.

„Jsem rád, že po tolika letech jsme dospěli k vysněnému cíli. Nová hasičská zbrojnice přináší hned několik benefitů. Například díky výrazně většímu prostranství, které bude před hasičskou zbrojnicí, můžeme provádět praktický výcvik jednotky přímo zde, aniž bychom museli přejíždět třeba na Dukelská kasárna. Také práce s naší mládeží bude po tolika letech možná přímo v místě působiště našeho sboru, čímž ušetříme nejen čas pro samotnou přípravu, ale pochopitelně i finanční prostředky,“ uvedl velitel Sboru dobrovolných hasičů Kylešovice Přemysl Ptášník.

Projekt počítá s demolicí stávajícího nevyužitého betonového skeletu včetně jeho odpojení od inženýrských sítí a výstavbou nové budovy včetně stavebních úprav objektu vrátnice dopravního podniku. Součástí realizace je i vybudování chodníků, příjezdové komunikace, parkoviště, kanalizace, veřejného osvětlení, oplocení a přípojek inženýrských sítí. Stavba za zhruba 52 milionů by měla být hotova letos v prosinci. Město na stavbu získalo dotaci ze Státního fondu podpory investic, a to ve výši 23 milionů korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Karlovy Vary: Do Dvořákových sadů se vrátila Dívka se džbánem

16:29 Karlovy Vary: Do Dvořákových sadů se vrátila Dívka se džbánem

Do Dvořákových sadů se na své místo nedaleko Hadího pramene po necelých pěti měsících restaurování v…