Oslava výročí Sametové revoluce vrátila Kroměříž do let 1938, 1968 a 1989

25.11.2014 7:35

Unikátní možnost vidět a tak trochu i na vlastní kůži zažít významné historické milníky československých dějin 20. století dostali obyvatelé Kroměříže. V rámci oslav 25. výročí Sametové revoluce se na Velkém náměstí uskutečnila rekonstrukce událostí podzimu 1939, srpna 1968 a listopadu 1989.

Oslava výročí Sametové revoluce vrátila Kroměříž do let 1938, 1968 a 1989
Foto: zamek-kromeriz.cz
Popisek: Kroměřížský zámek

Na osvětlené scéně nejprve protestovali studenti proti uzavření vysokých škol v roce 1938, o němž rozhodli představitelé hitlerovského Německa. Diváci byli svědky zastřelení studenta Jana Opletala i následné popravy několika účastníků demonstrace, v niž se změnil jeho pohřeb. Přes válečné roky, osvobození, nástup komunismu k moci a 50. léta se děj posunul do roku 1968, kdy srpnová okupace ze strany sovětské armády a dalších „spřátelených“ vojsk násilně přerušila politické uvolnění ve druhé polovině 60. let. Setkání sovětského obrněného transportéru s mladými demonstranty se odehrálo za zvuků střelby a ani tentokrát vojáci neuposlechli výzvy k odchodu „damój“. Ke skutečné demokratizaci poměrů mohlo tak dojít až po listopadu 1989. Při rekonstrukci událostí z tohoto období došlo na revoluční hesla, cinkání klíči, ale také na brutalitu a obušky. Nejen protagonisté akce, ale i přihlížející diváci v prvních řadách zažili na chvíli pocit ohrožení, když zasahující policejní jednotka zatlačila demonstranty až mezi ně.

Na inscenování jednotlivých vstupů se podíleli sběratelé vojenské techniky z klubů vojenské historie, členové skupiny historického šermu Biskupští manové, studenti kroměřížského gymnázia, ale i obyvatelé Kroměříže, kteří se s nejrůznějšími transparenty přidali především k „sametovým“ protestům. Průvodního slova celého programu se ujal Evžen Petřík a atmosféru událostí let 1968 a 1989 dokonale navodil písničkami Karla Kryla Tomáš Olšina.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mesto-kromeriz.cz

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

20:27 Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

Zpomalení dopravy a větší bezpečnost. To jsou v kostce hlavní záměry přestavby páteřní ulice v Drožd…