Oslavy 70. výročí ukončení II. světové války v Semilech

07.05.2015 12:58

Měsíc květen se v letošním roce ve většině měst České republiky nese ve znamení oslav 70. výročí ukončení II. světové války. Nejinak tomu bude i v Semilech, kde si výročí připomeneme již v závěru tohoto týdne.

Oslavy 70. výročí ukončení II. světové války v Semilech
Foto: Luděk Kovář, Wikimedia Commons
Popisek: Semily

Ve čtvrtek 7. května bude slavnostní "derniérou" v Muzeu a pojizerské galerii Semily zakončena výstava s názvem Semily 1945. Euforii z osvobození v ulicích Semil si budeme moci připomenout na fotografiích Josefa V. Kučery. V kině Jitřenka bude v rámci projektu "Bio senior" promítán černobílý film Karla Kachyni z roku 1960 Práče.

V pátek 8. května si na své přijdou milovníci vojenské  techniky. Od 11 do 17 hodin budou moci před kinem Jitřenka obdivovat sovětský protitankový kanón z II. světové války a sovětský těžký kulomet, vše doplněné o komentář pracovníka Muzea obrněné techniky ze Smržovky. Pátečním odpolednem nás provede swingový orchestr ZUŠ ze Železného Brodu pod vedením kapelníka Rudy Müllera a v 17 hodin v kině Jitřenka odstartuje komponované odpoledne věnované historickým filmovým dokumentům. To zahájí starostka města Semily Lena Mlejnková, vystoupí i pěvecký sbor Jizerka. Pořad zakončí promítání českého filmu Atentát popisujícího dramatické události kolem útoku na Reinharda Heydricha. Pod taktovkou  Jiřího Sequense spatřil světlo světa v roce 1964. Od 20 hodin vystoupí v Kulturním centru Golf Podkrkonošský symfonický orchestr s programem složeným ze skladeb A. Dvořáka a P. I. Čajkovského, v jehož slavném houslovém koncertu D dur op. 35 doprovodí PSO Jakuba Sedláčka, koncertního mistra Karlovarského symfonického orchestru a jednoho z nejlepších českých houslistů.
Oslavy 70. výročí osvobození zakončí v sobotu 9. května promítání amerického filmu z roku 1969 s názvem Most u Remagenu.

"Při pohledu na každou historickou fotografii Rudé armády na semilském náměstí z roku 1945 nás zamrazí, představíme-li si úlohu Rudé armády v roce 1968." říká Lena Mlejnková, starostka města Semily. "Byla bych proto velice ráda, kdyby se nám u příležitosti tohoto významném výročí podařilo alespoň v koutku srdce vnímat dějiny více spravedlivě. Musíme se naučit rozlišovat, umět alespoň na chvíli odlišit naprosto jedinečný moment vítězství nad fašismem a osvobození Rudou armádu z roku 1945 od následného Stalinova teroru, komunismu i od všech dalších aspektů studené války, od okupace sovětskou armádou z roku 1968 i od úlohy armády, se kterou nyní ruský prezident uvádí Evropu v rozpaky." dodává starostka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

věk dožití ve zdraví

Sama zde píšete toto: ,, V roce 2017 byl obvyklý věk dožití ve zdraví u mužů 61 let a u žen 62 let.“ Jak ale tedy vysvětlíte, že vy prosazujete odchod do důchodu déle, a to třeba i o 5 a více let?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Varnsdorf nechá zateplit panelový dům v ulici Karolíny Světlé, práce začnou během léta

11:33 Varnsdorf nechá zateplit panelový dům v ulici Karolíny Světlé, práce začnou během léta

Šestnáct milionů korun má město připraveno v rozpočtu na zateplení panelového domu v ulici Karolíny …