Ostrava: Čechov se vrací do Arény

03.01.2018 14:30

Jedno z nejhranějších světových dramat Tři sestry od Antona Pavloviče Čechova uvede Komorní scéna Aréna. Divadlo zařadilo do svého repertoáru Čechovův Višňový sad v roce 2009. Čechov se tak vrací do Arény po devíti letech.

Ostrava: Čechov se vrací do Arény
Foto: Ostrava.cz
Popisek: Ostrava

Tři sestry, hra z roku 1901, patří k nejhranějším titulům moderního dramatu. Tři dcery zesnulého generála Prozorova žijí v provinčním městečku se svým bratrem a posléze i s jeho rodinou a vzpomínají na šťastné chvíle strávené v Moskvě, do které se chtějí vrátit. Nejstarší Olga je stará panna, která pracuje jako středoškolská učitelka, prostřední Máša nešťastně vdaná za místního učitele a nejmladší Irina upíná své životní naděje k lásce, ale když se dočká zklamání, je zřejmé, že ji čeká stejný osud jako Olgu. Společnost jim dělají důstojníci místní posádky, s kterými se pouštějí do planých filozofických debat, ale i do seriózních úvah o tom, jak naplnit své životy. Bratr sester, Andrej, je nakonec svou ženou Natašou zcela zničen, přičemž ta také postupně vytlačí celou rodinu Prozorovových z jejich domu. Všichni se nicméně až do konce hry snaží porozumět smyslu své existence a v závěru se doberou zásadního poznání, že žít se zkrátka musí. 

„Ta hra je o ženách v mužském světě. Muži vytvářejí prostor pro ty ženy a není to moc útěšné. Tři sestry jsou možná nejtvrdší z Čechovových her, je o konci času, o úplném zániku, není tam už žádný horizont, ke kterému by se dalo směřovat. Svět, kterému jsme rozuměli, odchází, něco se na nás valí, nevíme přesně co, a nevíme, jak na to reagovat,“ uvedl umělecký šéf a režisér Ivan Krejčí. „Na Tři sestry máme ideální hereckou konstelaci. Což je u tohoto autora velice důležité, a když se taková konstelace objeví, tak je dobré ji neminout,“ dodal Krejčí.

V rolích sester Prozorovových se objeví Tereza Cisovská jako Olga, Pavla Dostálová jako Máša a Zuzana Truplová coby Irina. Jejich bratra Andreje hraje Šimon Krupa a jeho ženu Natašu hostující Kristýna Leichtová, kterou diváci znají z filmu Účastníci zájezdu nebo z televizních seriálů Comeback, Gympl s ručením omezeným nebo Ohnivý kuře. „Bude to strašně smutná a strašně lidská komedie. Lidé se budou smát, ale úsměv jim z těch smutných klaunů bude mrznout na rtech. Jestli lidé chtějí vidět Čechova v jeho nejčistší podobě, tak by se na Tři sestry měli přijít podívat do Arény,“ prozrazuje představitelka Nataši Kristýna Leichtová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bruntál: Stavba opěrné zdi pod autobusovým stanovištěm je prakticky dokončena

22:09 Bruntál: Stavba opěrné zdi pod autobusovým stanovištěm je prakticky dokončena

Práce na rekonstrukci autobusového stanoviště pod Společenským domem se blíží k svému završení, auto…