Ostrava: Cyklistickou sezonu otvírá muzeum velkou výstavou o historii cyklistiky

12.03.2020 11:38

Ostravské muzeum zve na výstavu Fenomén cyklistiky 2, která vypráví příběh bicyklu a přibližuje dějiny cyklistiky. Až do 10. května je zde možné spatřit množství exponátů nejen v podobě historických jízdních kol, ale také dobových módních cyklo doplňků, rozmanitých kuriozit a jiných zajímavostí spojených s cyklistikou.

Ostrava: Cyklistickou sezonu otvírá muzeum velkou výstavou o historii cyklistiky
Foto: Ostrava.cz
Popisek: Ostrava

„Opatření týkající se koronaviru se prozatím na Ostravské muzeum nevztahují, takže zůstává otevřeno v rozsahu muzejní otevírací doby. Důvod je prostý – více než sto osob se zde při prohlídce expozic neshromáždí. Aktuální informace o otevírací době budou zveřejňovány na webu muzea,“ informuje ředitelka Ostravského muzea Jiřina Kábrtová. „Jsem ráda, že v čase, kdy jsou uzavřeny školy a rodiny hledají možnosti, jak vyplnit volný čas dětí, můžeme nabídnout výstavu, která oslovuje všechny generace. Její součástí jsou také exponáty z našich sbírek, například nejstarší exemplář dřevěné drezíny, jež je spíš odrážedlem pro dospělé,“ akcentuje a dodává, že součástí výstavy je rovněž video projekce věnovaná prezentaci dochovaných archivních fotografií, filmů a dokumentů a kvízy s cyklistickou tematikou pro děti i dospělé i další doprovodný program.

Výstavu, na níž lze kromě jiného spatřit velkou sbírku sportovních kol, dětských tříkolek, nebo se projet na unikátním trenažéru vysokého kola zapůjčeném z Technického muzea v Brně, organizuje ve spolupráci s Ostravským muzeem Kulturně sportovní klub Elegant Ostrava „Cením si toho, že se podařilo vytvořit nejrozsáhlejší cyklistickou výstavu, jaká doposud byla v našem kraji realizována. Většina exponátů je ze soukromých sbírek příznivců cyklistiky z celé republiky,“ říká Karin Raszková z Kulturně sportovního klubu Elegant Ostrava a připomíná, že Fenomén cyklistika 2 navazuje na stejnojmenný projekt, který byl v Ostravském muzeu s velkým úspěchem realizován v loňském roce.

Podle slov kurátora výstavy Petra Lexy Přendíka, který je zároveň předsedou partnerského Klubu českých velocipedistů Moravan Ostrava-Hrabůvka, je Fenomén cyklistika 2 největší výstavou s touto tematikou na území Ostravy od časů, kdy se v 80. letech 19. století kola ve městě objevila, a zcela jistě unikátním projektem i v celorepublikovém měřítku. „Návštěvníci Ostravského muzea se mohou ponořit do dějin jízdního kola, které sahají až do roku 1817, a seznámit se s jeho vývojem od uvedeného data až do závěru 20. století. Zajímavé pro ně určitě budou i dějiny ostravské cyklistiky. Pozoruhodné je, že v Ostravě se jízdní kola objevila až v roce 1880, tedy v době, kdy už v západním světě byla cyklistika rozvinutým sportem i zábavou. Bicykly však v Ostravě získaly oblibu velice rychle. Už v roce 1887 byl ve městě ustaven německý spolek s názvem Radfahrer Club Mähr. Ostrau, první český spolek – Klub českých velocipedistů Blesk – vznikl v roce 1895,“ nastiňuje historická fakta a dodává, že kromě velkého množství exponátů historických jízdních kol a součástek výstava představuje například tematické letáky, dobové tiskoviny, trofeje i předměty připomínající historii cyklistických spolků. „Nejcennějším exponátem je takzvaná kohoutovka – vysoké kolo vyrobené v polovině 80. let 19. století Josefem Kohoutem, zakladatelem české cyklistiky a majitelem továrny v Praze na Smíchově. Těchto kol bylo vyrobeno jen zhruba 500,“ upozorňuje. A zmiňuje i další témata výstavy, například závodní cyklistiku. Pozornost je věnována i dvěma výrazným cyklistickým osobnostem, Augustýnu Sumíkovi a Gustavu Šponarovi.

kolo

V Ostravském muzeu jsou vystaveny také známé světové značky jízdních kol vyráběných v průběhu minulého století i populární československé výrobky ESKA a Favorit. Zájem příchozích jistě upoutá i zmíněný trenažér vysokého kola, na němž je možné si bezpečně vyzkoušet, jak se v prvopočátcích cyklistiky jezdilo. „Trenažér vyrobila česká firma Měsíček a synové, která je partnerem výstavy, a je zároveň příkladem úspěšného návratu k dávno zapomenutému řemeslu. Obnovila totiž produkci vysokých kol a dnes patří k největším světovým výrobcům těchto špičkových replik,“ pokračuje Karin Raszková s tím, že ukázkou dobře zvládnutého řemesla jsou rovněž všechna vystavená historická kola. „Cílem našich aktivit je iniciovat zájem o sport, historii a řemeslo. Proto tu prezentujeme i zrezivělé kolo, aby návštěvníci mohli porovnat výsledný efekt renovace, díky níž lze získat naprosto originální dopravní prostředek. Kola prostě není třeba vyhazovat, na kolech je třeba jezdit,“ podotýká Karin Raszková. A zmiňuje dalšího partnera výstavy, jímž je společnost Nextbike Ostrava. „Kromě jiného společně připravujeme i jarní vyjížďku s bohatým doprovodným programem. Městská kola mají své kouzlo, je to životní styl, který by Ostravě a Ostravanům velice slušel, proto chceme upozornit na výhody využívání sdílených kol a nasměrovat zájem veřejnosti a hlavně mládeže k cyklistiku,“ vysvětluje.

Po ukončení v Ostravském muzeu se výstava přesune do Opavy, kde ji bude možné navštívit v Opavské kulturní organizaci OKO Opava ve dnech 21. května až 13. září.

V Ostravském muzeu bude po Fenoménu cyklistiky 2 následovat výstava zaměřená na modelářství a modely. „Chceme modelářství představit nejen jako koníček, ale také jako pracovní náplň. Rádi bychom kromě jiného zejména dětem a mladým lidem ukázali půvab rukodělné práce a přitáhli jejich pozornost k řemeslu,“ nastiňuje nové téma ředitelka Ostravského muzea Jiřina Kábrtová a dodává, že pozornost bude věnována rozmanitým oborům, v nichž modelářství nalezlo uplatnění. Výstavu budou i tentokrát provázet workshopy a tvůrčí dílny.

Fenomén cyklistiky 2 je součástí celoročního projektu, k jehož vrcholům bude patřit Elegant Silesia 2020 – první mezinárodní mistrovství České republiky v cyklistice. Tento ojedinělý závod na kolech s ocelovým rámem bez karbonových doplňků vyrobených do konce roku 1990 se uskuteční 13. června v Hradci nad Moravicí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hodonín: Ornitologická vycházka přilákala veřejnost

19:27 Hodonín: Ornitologická vycházka přilákala veřejnost

S velkým zájmem návštěvníků se setkala ornitologická vycházka pod vedením Ondřeje Ryšky z Jihomoravs…