Ostrava: Další samostatné bydlení pro klienty Čtyřlístku se otevře v Lhotce

31.05.2021 15:47

Další bydlení pro klienty se zdravotním postižením se ve středu 2. června ve 12 hodin oficiálně otevře ve Lhotce. Přestěhuje se do něj dvanáct klientů Čtyřlístku – centra pro osoby se zdravotním postižením Ostrava, pro které tak v souladu s koncepcí transformace sociálních služeb města skončí období ústavní péče.

Ostrava: Další samostatné bydlení pro klienty Čtyřlístku se otevře v Lhotce
Foto: Ostrava.cz
Popisek: Ostrava

V domě budou obývat dvě domácnosti, kde jim se zvládáním běžného života bude pomáhat personál Čtyřlístku sedm dní v týdnu, 24 hodin denně. „Je pro mě úžasné, že jsem mohl být u toho, když jsme začali shánět peníze na zajištění samostatného bydlení pro klienty Čtyřlístku, i u toho, když jsme v roce 2019 pokládali základní kámen stavby prvního domku v Petřkovicích, a teď mohu pomáhat se završením celého, několikaletého projektu. Celkem bude do konce letošního roku v Ostravě hotovo jedenáct nových staveb a dvě rekonstrukce, ve třinácti objektech bude žít v domácím prostředí 159 lidí s fyzickým, mentálním nebo kombinovaným postižením, kteří tak konečně opustí atmosféru ústavní péče,“ řekl náměstek primátora pro sociální oblast Zbyněk Pražák.

Dům ve Lhotce stojí v ulici Petřkovické 461/1d, slavnostně ho bude otevírat spolu s náměstkem primátora Zbyňkem Pražákem také starosta městského obvodu Lhotka Josef Šrámek. Dvě domácnosti v něm bude obývat celkem dvanáct lidí, každý bude mít samostatný pokoj, případně budou v pokojích po dvou s kamarádem nebo kamarádkou, s nimiž si rozumí.

Stavba ve Lhotce je již osmým domem, který Čtyřlístek v Ostravě od roku 2019 zprovoznil. V závěru května se jeden otevíral v Trnkovecké ulici ve Slezské Ostravě, na bydlení pro lidi se zdravotním postižením se zrekonstruoval objekt v Uhrově ulici v Heřmanicích, kam se klienti stěhovali už v lednu. Aktuálně Čtyřlístek dokončuje stavbu domu na nároží ulic Sodné a Vývozní v Hrušově, rekonstruuje se dům v Jandově ulici v Zábřehu. Další tři stavby dokončilo město, nacházejí se v ulicích Syllabova v Zábřehu, U Rourovny a Rošického ve Svinově. Vytvoření podmínek pro ukončení ústavní péče klientů Čtyřlístku, kteří zvládnou nový typ bydlení, a jejich postupné stěhování se řídí koncepcí transformace sociálních služeb, kterou Rada města Ostravy schválila v dubnu 2011.

Anketa

Do Poslanecké sněmovny může být zvolen občan, kterému je alespoň 21 let. Je tato hranice správná?

hlasovalo: 13200 lidí

„Na přechod do nového typu bydlení se připravovali jak klienti, tak personál několik let. Vždyť mnozí z klientů v ústavním zařízení žili odmalička, v podstatě neznali nic jiného. Proto se s pomocí personálu museli postupně učit větší samostatnosti a sžívat se s novým prostředím i se svými spolubydlícími v domácnosti, kde žijí v mnohem intimnějších podmínkách, než na jaké byli zvyklí dřív. Chodili se dívat, jak jejich domky rostou, jaké je jejich okolí, zajímalo je, kdo budou jejich sousedé a kam budou chodit na nákupy. Moc se těšili, už předem si nakupovali osobní vybavení a výzdobu do svých pokojíčků. Ti, kteří již žijí v nových podmínkách, si rychle zvykají a určitě by neměnili. Péči mají stejnou jako dříve, ale kvalita životních podmínek je o několik stupínků výš. Totéž lze říct o zaměstnancích, kteří našli v nových domcích druhý domov. Většina z nich se do práce opravdu těší, i když je velmi náročná,“ řekl ředitel Čtyřlístku Svatopluk Aniol s tím, že v souvislosti s transformačními změnami musela organizace řešit i řadu velmi složitých úkolů spojených hlavně se zajištěním kvality a rozvozu připravovaných jídel, s mobilitou zdravotních sester a podobně, které se ale zkušenému týmu podařilo zvládnout.

Celkové náklady na tříletý projekt, který zásadně proměnil kvalitu životních podmínek i bydlení a úroveň poskytovaných služeb klientům Čtyřlístku, se odhadují na více jak 276 milionů korun. Příspěvek z fondů Evropské unie bude činit zhruba 230 milionů korun, zbývající část nákladů pokrývá statutární město Ostrava.

Hlavní sídlo organizace Čtyřlístek – centrum pro osoby se zdravotním postižením Ostrava bylo postaveno v roce 1991 v Muglinově. Jedna z největších organizací poskytujících v Moravskoslezském kraji sociální služby lidem se zdravotním postižením, mentálním i tělesným, oficiálně vznikla 1. ledna 1992, tehdy ještě pod názvem Ústav sociální péče pro mentálně postižené. Zpočátku pečovala formou různých typů pobytových, ambulantních i terénních služeb o více než 400 klientů.

V posledních deseti letech organizace prochází zásadní proměnou směřující k humanizaci poskytovaných služeb. S ní úzce souvisí také transformační proces, který bude dokončen na sklonku letošního roku. V současné době poskytuje Čtyřlístek sociální služby více než 250 klientům ve věku od devíti let do stáří, a to jak v pobytových službách, tak ve službách sociální prevence včetně fakultativních služeb, zdravotní péče a základního sociálního poradenství.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Na festivalu se spotřebovalo šest a půl tuny tvarůžků

10:23 Olomouc: Na festivalu se spotřebovalo šest a půl tuny tvarůžků

Olomouc provoněly tvarůžkové speciality. Festival byl rekordní co do počtu prodávajících i návštěvno…