Ostrava: Detektory zachránily první životy

18.05.2018 15:15

Město Ostrava vybavuje od začátku letošního roku obecní byty požárními hlásiči a detektory oxidu uhelnatého (CO). Byly nakoupeny z prostředků města a jejich instalace je zajišťována jednotlivými obvody.

Ostrava: Detektory zachránily první životy
Foto: Ostrava.cz
Popisek: Ostrava

Je to akce, která svým rozsahem doposud nemá v České republice obdoby. První výsledky instalace hlásičů se již dostavily. V obvodu Moravská Ostrava a Přívoz nově nainstalované detektory CO zachránily před otravou čtyři rodiny.

V centrálním obvodu Moravská Ostrava a Přívoz zaregistrovali již čtyři případy, kdy detektory CO spustily varovný signál, protože hodnota plynu překročila limitní hodnoty. Hasiči, kteří byli po spuštění alarmu přivoláni, potvrdili, že v jednom případě naměřili smrtelnou hodnotu. Oxid uhelnatý je velmi nebezpečný, protože je bez zápachu a je neviditelný. Člověk jej není schopen zaregistrovat. 

„Poslední události potvrzují správnost našeho rozhodnutí vybavit obecní byty detektory. Jde o nejlepší důkaz, že toto opatření funguje a chrání to nejcennější – lidské životy,“ řekl primátor města Ostravy Tomáš Macura. „Záměrem města je v zájmu zvýšení bezpečnosti svých občanů a ochrany svého majetku mít nainstalovány detektory ve všech obecních bytech. Jak jsme deklarovali, oslovili jsme znovu všechny městské obvody s opakovanou nabídkou nákupu těchto zařízení i pro další byty v jejich správě,“ dodal Tomáš Macura.

V první vlně jsou instalovány detektory požáru do 2800 obecních bytů ve 14 obvodech, detektory CO byly instalovány do 1700 bytů. Nejvíce hlásičů požáru je v obvodech Slezská Ostrava (1051), Poruba (702) a Moravská Ostrava a Přívoz (300). Nejvíce detektorů oxidu uhelnatého je v Moravské Ostravě a Přívozu (500), Slezské Ostravě (304) a v Radvanicích a Bartovicích (267). Předpokládaný termín ukončení instalace detektorů městskými obvody je v srpnu 2018.

Druhá vlna instalace těchto zařízení je plánována na druhou polovinu roku 2018. V obvodech Mariánské Hory a Hulváky, Moravská Ostrava a Přívoz, Ostrava-Jih a v bytech patřících MMO bude nainstalováno 7930 požárních hlásičů a 386 detektorů CO (ty se montují jen do bytů využívajících spalovací zařízení pro ohřev vody a topení). V tuto chvíli probíhá příprava podkladů pro vyhlášení výběrového řízení na dodavatele zařízení. V rámci tohoto řízení bude vybrán i dodavatel instalace zařízení do jednotlivých bytů.

Na základě čerstvých zkušeností, kdy se jedna z rodin pokoušela vypnout alarm detektoru oxidu uhelnatého vyjmutím baterií, závěrem upozorňujeme, aby lidé hlášení detektorů nebrali na lehkou váhu a vždy volali číslo 112, důsledně vyvětrali otevřením oken, příslušný zdroj oxidu uhelnatého vypnuli a nechali zkontrolovat odbornou plynařskou firmou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

věcná diskuze

Dobrý den, máte dojem, že se na půdě Sněmovny odehrává věcná diskuze? Já mám spíš dojem, že koalice ani diskutovat nechce, že si je jistá svou většinou a naopak opozice obstruuje (většinou až moc), aby se zviditelnila. Nějaký smysluplný dialog mezi vládou a opozicí nevidím a myslím, že je chyba na o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Znojmo: Odborné sociální poradenství nově v Domečku, brzy bude otevřen i společenský sál

16:14 Znojmo: Odborné sociální poradenství nově v Domečku, brzy bude otevřen i společenský sál

Znojemské Centrum odborného sociálního poradenství (dále COSP) se přestěhovalo do bývalého Hotelu Zn…