Ostrava: Indičtí tanečníci navštívili radnici

29.06.2019 8:33

Náměstek primátora Zbyněk Pražák přijal členy indických souborů, které vystoupí na Festivalu v ulicích.

Ostrava: Indičtí tanečníci navštívili radnici
Foto: worldwide.com
Popisek: Ostrava, ilustrační foto

Dvoudenní festival v ulicích se koná na Masarykově náměstí a Černé louce 28. a 29. června. České interprety a polskou kapelu Oreada doplní tři uskupení z Indie.

„Festival v ulicích řadíme k těm nejvýznamnějším, které se v Ostravě konají. Každým rokem chceme Ostravanům nabídnout něco nového a letos je to umění z Indie. Jsem moc rád, že vás mohu přivítat v našem městě a velice se těším na vaše vystoupení,“ uvítal zástupce indických souborů v prostorách Nové radnice náměstek primátora Zbyněk Pražák.   

Unikátní podívanou nabídnou tanečníci Raibenshe, kteří oživili téměř zaniklou indickou tradici – starověký bojový tanec s prvky akrobacie s dlouhými bambusovými tyčemi. Hudební projekt Ta Dhom Project feat. Shri vznikl v bombajském parku, kde tři studenti nedělní školy pod vedením hudebního mistra Viveicka Rajagopalana vytvořili zcela nový žánr indického hip hopu. Moderní pouliční rap postavili na základy Karnatické tradice, předávané z generace na generaci, která nemá obdoby.

Kathakali dance zase přinášejí tanec ve formě hraného příběhu, který se vyznačuje barevně složitým make-upem, kostýmy a maskami, které nosí tradičně mužští herci-tanečníci. Představení Kathakali propojuje hudbu a zpěváky s choreografií s výraznými gesty rukou a obličeje, pomocí kterých tanečník vyjadřuje myšlenky. Kathakali zahrnuje také prvky starověkých indických bojových umění a dávných atletických tradic jižní Indie. Moderněji pojaté skladby, při kterých se do vystoupení začaly zapojovat také ženské umělkyně, obsahují i příběhy západních kultur, například části Shakespearových her.

V rámci hudebního programu zahrají  a zazpívají Michal Hrůza, Voxel, kapela Nedivoč, formace Prague Cello Quartet se čtyřmi violoncellisty, mnohačlenný Gangsters of the Swing Orchestra se známými skladbami 30. let minulého století, dále Hladnov Rock Choir. Dalších jedenáct kapel vystoupí na scéně Musicmap. K hlavním zahraničním hvězdám patří francouzská kapela San Salvador, jejíž tři zpěvačky a tři zpěváci (spolu s dvojicí velkých bubnů) strhnou diváky provensálskou polyfonií na pokraji hlasových a fyzických možností. Slovenští Balkansambel roztančí diváky nejen tradiční balkánskou hudbou, ale i směsí slovenských lidovek, jazzu, a dokonce i vážné hudby. Mladá polská kapela Oreada míchá ortodoxní folklórní nálady s ležérním písničkářstvím.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mladá Boleslav: Na telematický systém bude napojena i městská hromadná doprava

19:06 Mladá Boleslav: Na telematický systém bude napojena i městská hromadná doprava

Autobusy MHD v Mladé Boleslavi budou v blízké budoucnosti také napojeny na řídicí dopravní systémy. …