Ostrava: Janáčkův festival se uskuteční v září a listopadu

29.08.2020 14:32

Mezinárodní hudební festival Leoše Janáčka na podzim připravil cyklus několika mimořádných koncertů, kterými chce v této složité době vyjádřit podporu umělcům a poděkovat svým posluchačům.

Ostrava: Janáčkův festival se uskuteční v září a listopadu
Foto: Ostrava.cz
Popisek: Ostrava

Festivalový podzim nabídne osm koncertů ve dvou etapách – začátkem září a poté v druhé polovině listopadu.

„Mám velkou radost, že se organizátorům navzdory letošním problémům s koronavirem podařilo připravit sérii festivalových koncertů, byť v omezené podobě. Považuji za důležité, že kontinuita festivalu se neztratí. Rád bych také připomenul, že město Ostrava je největším partnerem festivalu a bude jej podporovat i v budoucnu,“ uvedl náměstek primátora Ostrava Zbyněk Pražák.

„Využili jsme maximálně možného a i za stávajících, opravdu nelehkých podmínek nabídli umělcům možnost vystoupit a především posluchačům možnost sdílet bezprostřední umělecký zážitek. Našli jsme podporu u našeho velkého partnera města Ostravy i u dalších sponzorů. Společně jsme si řekli: Pojďme do toho. Tím, že se podařilo domluvit koncerty, také všichni podpoříme umělce, techniky a také třeba hotely,“ řekl ředitel Mezinárodního hudebního festivalu Leoše Janáčka Jaromír Javůrek.

První zářiový víkend proběhnou především open air produkce v nově zrekonstruovaném amfiteátru v Hukvaldech - ty rozezní legendární soubor Hradišťan nebo monumentální kantáta Carmina Burana v podání skvělých sólistů v čele se sopranistkou Veronikou Rovnou. V druhé polovině listopadu pak do Ostravy a okolních měst přijedou hobojista Vilém Veverka, klavírista Martin Kasík nebo sólista Metropolitní opery Adam Plachetka.

Sobotní dopoledne 5. září nabízí ve Vítkovickém zámku v Ostravě Matiné s brunchem, kde se bude prolínat zpěv šansonů Hany Fialové za klavírního doprovodu Jakuba Žídka s vyprávěním ředitele festivalu Jaromíra Javůrka, který se pozastaví nad svým životem nerozlučně spojeným s Leošem Janáčkem, ale především s vynikajícími osobnostmi české i světové hudební scény.

Nadace ČEZ, ve které má MHF Leoše Janáčka již dlouhá léta stálého partnera a podporovatele a které je také věnován tento víkend, chystá ve spolupráci s festivalovým týmem doprovodný program pro celou rodinu. V pátek 4. 9. od 18 hodin a v neděli 6. 9. od 15 hodin proběhne škola karikatury Václava Šípoše. Na workshopu firmy BeWooden v neděli 6. 9. od 15 hodin si pak zájemci mohou vyrobit speciální dřevěné brože Leoše Janáčka a Lišky Bystroušky, stvořené ve spojení s Janáčkovou filharmonií.

Zářiový cyklus koncertů Festivalového podzimu uzavře 22. září v Domě kultury města Ostravy Pěvecký koncert – Krása italského belcanta. Kapuleti a Montekové, Marie Stuartovna, Lazebník sevillský nebo Don Pasquale – árie a dueta z těchto oper Mistrů italské opery, jakými jsou Vincenzo Bellini, Gaetano Donizetti, Gioacchino Rossini zazní v podání sopranistky Nicoly Proksch, sólisty Komické opery v Berlíně a absolventa Janáčkovy konzervatoře v Ostravě, dnes hosta předních evropských operních scén a prestižních koncertních pódií basisty Jana Martiníka. Janáčkovu filharmonii Ostrava bude řídit vyhledávaný operní dirigent Peter Valentovič.

Listopadový cyklus koncertů zahájí 17. 11. ve Starém Bohumíně, v sále Pod Zeleným dubem, Komorní koncert hobojisty Viléma Veverky. Především Bach a Händel budou znít 20. 11. na tradičním Varhanním koncertě v ludgeřovickém kostele sv. Mikuláše. Vedle varhaníka Filipa Šmerdy, vítěze mezinárodní varhanní soutěže P. Ebena vystoupí houslistka Alžběta Stračinová a absolventka Janáčkovy konzervatoře v Ostravě, dnes v Nizozemsku žijící sopranistka Barbora Jirásková. Národní dům ve Frýdku-Místku nabídne 21. 11. Komorní janáčkovský koncert. Výběr z klavírního díla Leoše Janáčka zahraje klavírista Martin Kasík, který bude rovněž partnerem slovenskému tenoristovi Ĺudovítovi Ludhovi ve vrcholném skladatelově díle Zápisníku zmizelého.

Festivalový podzim skutečně velkolepě uzavře 29. 11. v Evangelickém Kristově kostele v Ostravě Pěvecký koncert Molieri aneb velcí rivalové Mozart a Salieri. Sólista Metropolitní opery v New Yorku a stálý host Státní opery ve Vídni Adam Plachetka za doprovodu Czech Ensemble Baroque poodkryje společně s Jiřím Vejvodou tajemství legendy o vztahu dvou rivalů na vídeňském císařském dvoře W. A. Mozarta a A. Salieriho.

TERMÍNOVÝ PŘEHLED KONCERTŮ FESTIVALOVÉHO PODZIMU

4/9/20:00 Obora Hukvaldy, amfiteátr: O SLUNOVRATU
Muzika Hradišťan / Jiří Pavlica / Taneční soubor Hradišťan / Ladislava Košíková

5/9/10:00 Ostrava, Vítkovický zámek: MŮJ ŽIVOT S JANÁČKEM - SOBOTNÍ MATINÉ S BRUNCHEM
Hana Fialová / Jakub Žídek / Jaromír Javůrek

6/9/18:00 Obora Hukvaldy, amfiteátr: CARMINA BURANA V HUKVALDECH
Veronika Rovná / Richard Samek / Roman Hoza / Pěvecký sbor Národního hudebního fóra Wrocław / Agnieszka Franków-Żelazny / Filharmonie Bohuslava Martinů / Tomáš Brauner

22/9/19:00 Ostrava, DKMO: PĚVECKÝ KONCERT – KRÁSA ITALSKÉHO BELCANTA
Nicola Proksch / Jan Martiník / Janáčkova filharmonie Ostrava / Peter Valentovič

17/11/19:00 Starý Bohumín, Pod Zeleným dubem: KOMORNÍ KONCERT
Vilém Veverka / Benda Quartet

20/11/19:00 Ludgeřovice, kostel sv. Mikuláše: VARHANNÍ KONCERT
Filip Šmerda / Alžběta Stračinová / Barbora Jirásková

21/11/19:00 Frýdek-Místek, Národní dům: KOMORNÍ KONCERT
Ľudovít Ludha / Sylva Čmugrová / Tereza Hořejšová / Lucie Vagenknechtová / Petra Vondrová / Martin Kasík / Lukáš Hurník

29/11/19:00 Ostrava, Evangelický Kristův kostel: PĚVECKÝ KONCERT MOLIERI Adam Plachetka / Czech Ensemble Baroque / Roman Válek

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mladá Boleslav: Na telematický systém bude napojena i městská hromadná doprava

19:06 Mladá Boleslav: Na telematický systém bude napojena i městská hromadná doprava

Autobusy MHD v Mladé Boleslavi budou v blízké budoucnosti také napojeny na řídicí dopravní systémy. …