Ostrava: Kamery v MHD dohlížejí na pořádek

02.08.2018 13:48

Dopravní podnik Ostrava ztrojnásobí do konce roku počet kamer v dopravních prostředích a zvýší počty asistentů přepravy, kteří do vozu MHD nevpustí cestující bez platné jízdenky. Díky těmto opatřením klesá trestná činnost v dopravních prostředcích a zvyšuje se objasněnost.

Ostrava: Kamery v MHD dohlížejí na pořádek
Foto: Ostrava.cz
Popisek: Ostrava

Počet kamer ve vozech Městské hromadné dopravy v Ostravě se do konce letošního roku zvedne třikrát. Zavedení kamer přineslo výrazný pokles trestné činnosti v dopravních prostředcích. Navíc policie žádá stále častěji o kamerové záznamy, které dokáží objasnit trestnou činnost, která se ve vozech děje. Vůbec poprvé o kamerový záznam požádala policie České republiky ostravský dopravní podnik v roce 2016, v současné době si vyžádá 14 záznamů měsíčně.

„Do konce roku 2018 ztrojnásobíme počet kamer v našich vozech, avšak každé nové vozidlo, které zakoupíme, již bude mít kamerový systém zabudovaný automaticky. Počet kamer ve vozech poroste i nadále a v roce 2022 by měl mít kameru každý vůz MHD,“ řekl generální ředitel Dopravního podniku Ostrava Daniel Morys. „Od zavedení kamerového systému jsme zaznamenali výrazný pokles trestné činnosti v prostředcích MHD. Část pachatelů se dokonce po zveřejnění těchto záznamů přihlásí na policii sama,“ dodal zástupce ředitele Městského ředitelství policie Ostrava Antonín Řezníček.

Asistenti přepravy budou dále přibývat

Dopravní podnik rovněž spolupracuje s Městskou policií Ostrava. Strážníci doprovázejí asistenty přepravy, hlídkují na hlavních přestupních bodech a pravidelně doprovázejí vybrané noční spoje. „Zapojili jsme se do projektu asistentů přepravy. Každou jejich trojici doprovázejí vždy dva naši strážníci, a to kvůli bezpečnosti samotných asistentů i kvůli bezpečnosti všech cestujících na dané lince,“ popsal zástupce ředitele Městské policie Ostrava Richard Váňa.

Počty asistentů přepravy chce Dopravní podnik Ostrava dále navyšovat: „ Už teď jich máme 38, zhruba v 10 skupinách. Do konce roku plánujeme celkem 59 asistentů přepravy, abychom mohli denně nasadit až 15 skupin,“ upřesnil Daniel Morys.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

20:27 Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

Zpomalení dopravy a větší bezpečnost. To jsou v kostce hlavní záměry přestavby páteřní ulice v Drožd…