Ostrava: Kontrakt na dodávku tramvají uzavřen

05.01.2017 20:40

Dopravní podnik Ostrava (DPO) podepsal v závěru loňského roku smlouvu na dodávku nových nízkopodlažních tramvají se švýcarským dodavatelem Stadler Busnang AG. První tramvaje Stadler, které se budou vyvíjet přesně na míru ostravským podmínkám, mají být dodány do moravskoslezské metropole v roce 2018.

Ostrava: Kontrakt na dodávku tramvají uzavřen
Foto: Ostrava.cz
Popisek: Ostrava

Podpis smlouvy, o němž se rozhodlo už v listopadu 2016, oddálily námitky druhého účastníka tendru, který se odvolal k Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. „S námitkami jsme se úspěšně vypořádali a nyní uplynula zákonná lhůta, která podpis smlouvy odsunula. Nic dalšího nám v uzavření kontraktu nebránilo,“ uvedl předseda představenstva DPO Daniel Morys.

Celkem švýcarský dodavatel dodá DPO 40 tramvají. Při ceně 27,2 mil. korun za jedno vozidlo tak hodnota zakázky přesáhne částku jedné miliardy korun. Přesto jde z hlediska DPO o výhodnou transakci. Nové tramvaje pro Ostravu by měly být také méně hlučné, klimatizované a plně nízkopodlažní, což by mělo zvýšit komfort pro cestující. Podle Daniela Moryse chce švýcarský dodavatel navíc zapojit do procesu jejich výroby co nejvíce českých subdodavatelů.

Celkem Dopravní podnik Ostrava (DPO) ve snaze o snižování zátěže na životní prostředí z dopravy a zvyšování komfortu pro cestující plánuje nakoupit v nejbližších 5 letech až 160 nových vozidel. Mělo by mezi nimi být 30 středněkapacitních a 30 velkokapacitních tramvají, 50 autobusů s pohonem na stlačený zemní plyn (CNG), 40 elektrobusů a 10 parciálních trolejbusů s trakčními bateriemi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Dopřejte dětem léto plné zážitků, Fond pomoci pomůže zaplatit i letní tábory

22:05 Olomouc: Dopřejte dětem léto plné zážitků, Fond pomoci pomůže zaplatit i letní tábory

Pomoc s vyššími náklady při plánování prázdninových aktivit dětí. I to je jedním z cílů sociální pol…