Ostrava: Krizový štáb a mimořádná rada města přijaly opatření proti šíření koronaviru

15.03.2020 6:31

Vedení města Ostravy aplikuje nařízení vlády i doporučení krajského krizového štábu. Činí preventivní opatření, která mají chránit obyvatele a přispět k co nejlepšímu a nejrychlejšímu zvládnutí současné situace.

Ostrava: Krizový štáb a mimořádná rada města přijaly opatření proti šíření koronaviru
Foto: Ostrava.cz
Popisek: Ostrava

Mimořádná Rada města Ostravy zasedala v pátek 13. března, ve stejný den jednal i Krizový štáb města Ostravy.

„Cílem jednání a rozhodnutí vedení města je aplikace závěrů a nařízení jak vlády České republiky, tak doporučení krizového štábu Moravskoslezského kraje. Chtěl bych připomenout, že smyslem žádného z opatření není vířit paniku, ale naopak učinit preventivně taková opatření, abychom situaci v co nejkratší době a nejlepším možným způsobem zvládli,“ řekl primátor Ostravy Tomáš Macura.

Město aplikuje všechna nařízení a zákazy, které vydala vláda. Kromě toho vedení města rozhodlo o uzavření městských informačních center provozovaných společností Černá louka.  Uzavřeno je také Ostravské muzeum, galerie Plato a Knihovna města Ostravy.

Areál zoologické zahrady zůstává otevřen, avšak zavřeny jsou vnitřní pavilony a expozice. Jsou přijata také opatření zamezující přímý kontakt návštěvníků se zvířaty (týká se např. výběhu koz, kam směly vstupovat děti) a hromadění většího počtu návštěvníků na jednom místě. 

Nadále zůstávají otevřena venkovní sportoviště provozovaná městskými společnostmi. Kdo si chce zasportovat, musí dodržet maximální povolený počet účastníků. Sportující občané budou mít na sportovištích k dispozici pouze toalety, nikoliv však sprchy či šatny.

Město ponechalo v provozu všechna ubytovací zařízení, která jsou ve správě města, konkrétně hotely Puls, Sareza a Akord.

Provoz mateřských škol ve městě je v gesci městských obvodů, vedení města Ostravy jim však doporučuje zachovat jejich provoz. 

Město Ostrava je v průběžném kontaktu s Integrovaným záchranným systémem, městskými obvody, společnostmi a dalšími institucemi, monitoruje jejich potřeby a pomáhá se zajištěním zdravotnického materiálu a desinfekce pro všechny organizační složky města, které jsou v kontaktu s občany.

Činnost magistrátu

Magistrát města Ostravy nadále funguje. Od pondělí 16. března bude ale omezeno poskytování služeb magistrátu tam, kde dochází k největší koncentraci klientů. Jedná středisko dopravně správních činností v ulici 30. dubna, živnostenský úřad v budově nové radnice a také oddělení občanských průkazů a cestovních dokladů v Gorkého ulici a to tak, že bude možné záležitosti vyřizovat pouze na základě předchozí registrace v objednávkovém systému https://objednavky.ostrava.cz/eobs.

Do odvolání (minimálně do 15. dubna) jsou zrušeny mobilní služby, které jsou poskytovány výjezdem pracovníků magistrátu do bydliště klientů, tj. vyřizování cestovních dokladů a občanských průkazů v domácnostech obyvatel.

Vedení města s okamžitou platností zakázalo služební cesty zaměstnanců magistrátu mimo město a také se řeší převedení co nejvyššího možného počtu zaměstnanců (odhadem 70 až 100 lidí) do režimu home office.

Město dále omezilo vykonávání praktických zkoušek v autoškolách po dobu jednoho měsíce.

Město Ostrava pracuje se na zřízení kontaktní linky, pomocí které by se na město obracely osoby v karanténě, případně senioři a pracovníci by zajištovali základní servis včetně nákupu potravin.

Dopravní podnik Ostrava přijal nad rámec svých původních opatření další, například umožní nástup do vozidel všemi dveřmi bez nutnosti mačkat tlačítka, zvýší se frekvence desinfekce interiérů. Zůstane zachována stejná frekvence spojů.

Připravovaná opatření při případné eskalaci problému s nákazou

V případě nedostatku pracovníků zdravotnictví, či složek IZS z důvodu nemožnosti péče o jejich děti, město připravuje svá střediska volného času, kde by mohlo vzniknout několik dětských skupin s kapacitou až 400 osob, s personálním zajištěním pracovníky města s pomocí studentů Ostravské univerzity, a to až v režimu 24/7.

Stávající systém odběru a testování vzorků by v případě eskalace počtu nemocných mohl být pomalý, proto se připravuje v Městské nemocnici Ostrava vznik odběrového místa, které by doplnilo odběrná místa ve fakultní nemocnici, nemocnici v Havířově a nemocnici v Opavě.

V případě vzniku karantény v sociálním zařízení typově domova pro seniory, musel by být přítomen personál v režimu 24/7, proto se připravuje zajištění i této varianty.

Pravidelně aktualizované informace najdete na webu města.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Žatec: Edukační workshop pro MŠ a ZŠ

16:31 Žatec: Edukační workshop pro MŠ a ZŠ

Edukační workshop pro MŠ a ZŠ o památce světového dědictví zapsané pod názvem Žatec a krajina žateck…