Ostrava: Letní shakespearovské slavnosti nabídnou na hradě 21 představení

24.06.2019 11:38

Tři premiéry a celkem 21 představení uvidí diváci na Slezskoostravském hradě na letošních Letních shakespearovských slavnostech.

Ostrava: Letní shakespearovské slavnosti nabídnou na hradě 21 představení
Foto: Ostrava.cz
Popisek: Ostrava

Shakespearovský svátek se na hradě koná od 15. července do 12. srpna. „Město Letní shakespearovské slavnosti dlouhodobě podporuje a zařadilo je mezi nejvýznamnější ostravské kulturní akce. Přeji pořadatelům i divákům hezké počasí,“ řekla náměstkyně primátora Andrea Hoffmannová. Jeden ze spoluorganizátorů festivalu Andrej Harmečko připomněl, že diváci uvidí v premiéře Zkrocení zlé ženy, Zimní pohádku a Othella.

Zkrocení zlé ženy nastudoval šéf činohry Národního divadla moravskoslezského Vojtěch Štěpánek a do hlavních rolí obsadil Kristýnu Leichtovou a Josefa Kalužu, v dalších rolí se představí herci všech ostravských divadel. „Jsou to lidé, kteří si rozumí a kteří chtějí společně trávit čas. A na představení to bude vidět,“ věří režisér Vojtěch Štěpánek. Zvolil překlad Jiří Josky. „Znal jsem se s dětmi Jiřího Josky a nejdříve jsem četl jeho překlad. Martin Hilský, to je krásná literatura, ale myslím si, že pro jeviště a pro větší dramatičnost se mi zdá být Joskův překlad funkčnější,“ vysvětlil Štěpánek. Navíc zvolil původní verzi s úvodem, který bývá často škrtán. Opilec usne a ve spánku je převlečen, a když se probere, dozví se, že je bohatým lordem, který byl 15 let v komatu. A potulná herecká společnost k potěše svérázného lorda zahraje toto představení.

Na většinu představení jsou vstupenky ještě k dostání

Další premiérou je Zimní pohádka s Martinem Hofmannem, Michael Isteníkem, Veronikou Arichtevou, Petrou Špalkovou a dalšími. Ostravané uvidí také Othella v podání Prague Shakespeare Company. „Zvolil jsem původní jazyk, který je vhodnější než přizpůsobení do moderní řeči,“ potvrdil režisér Guy Roberts. V představení hraje Jessica Boone, americká herečka, která se objevila v několika zámořských seriálech i ve filmu V utajení, kde si zahrála po boku Orlanda Blooma, Michaela Douglase a Johna Malkoviche. Diváci se nemusejí obávat angličtiny, představení bude doplněno českými titulky.

Ostravany potěší již legendární Komedie omylů s ostravskými herci, Večer tříkrálový a Dobrý konec všechno spraví. Na většinu představení jsou vstupenky ještě k dostání, i když některé termíny jsou již vyprodané. „U prvních dvou termínů Zkrocení zlé ženy, konkrétně 15. a 16. června doporučuji divákům zaparkovat na Černé louce nebo nahoře ve Slezské Ostravě. Na ploše před hradem bude stanové městečko pro Colours of Ostrava a parkoviště u hradu proto nebude v provozu,“ upozornil Andrej Harmečko.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hradec Králové: Do Afriky poputují více než dvě stovky kol

13:05 Hradec Králové: Do Afriky poputují více než dvě stovky kol

Město Hradec Králové se v září loňského roku připojilo k iniciativě Kola pro Afriku. S pomocí občanů…