Ostrava: Nová geologická zjištění vyžadují změnu podoby projektu výškové budovy

22.04.2022 7:35 | Tisková zpráva

Zástupci společnosti RT TORAX Group seznámili zastupitele statutárního města Ostrava s výsledky statického posouzení projektu konkrétního návrhu výškové budovy v centru Ostravy.

Ostrava: Nová geologická zjištění vyžadují změnu podoby projektu výškové budovy
Foto: Ostrava.cz
Popisek: Ostrava

Geologické hodnocení a statické výpočty založení stanovily možný pokles a sesedání budovy mimo toleranční rámec, který činí 7 až 9 centimetrů. Výpočty a detailní analýzy mezinárodního týmu společností BOLLINGER UND GROHMANN a BAUGRUND DRESDEN ve spolupráci s Technickou univerzitou v Drážďanech konstatovaly možný pokles této výškové budovy až o 16 centimetrů.

V průběhu loňského roku proběhla první fáze geologického posouzení pozemku v oblasti Nové Karoliny v centru Ostravy. Území je dotčeno hornickou činností, která v tomto prostoru probíhala od 18. století. Sondy vrtané až do hloubky 150 metrů, rozbor materiálů a následné statické výpočty prokázaly, že na pozemku, pracovně nazývaném kvůli svému tvaru Slza, lze stavět i velmi vysoké budovy. Stav důlních stařin i mělkých geologických vrstev je pro stavbu výškových budov vyhovující.

Investor stavby, ostravská společnost RT TORAX Group, proto zadala detailní projekt architektury a založení výškové budovy. Návrh připravil architektonický ateliér CHYBIK+KRISTOF ARCHITECTS & URBAN DESIGNERS a Studio Anarchitekt. Veřejnosti byl představen ambiciózní návrh budovy tvořené jednou věží o celkové výšce přesahující 230 metrů. Projekt založení budovy byl znovu podroben inženýrskogeologickému zkoumání, zejména pak laboratorním zkouškám a rozborům stlačování vrchních vrstev jílu v podloží. Závěrem odborníků je konstatování, že kvalita místních neogenních jílů představuje pro úzkou základnu jedné věže přílišné riziko. Důlní stařiny ve větších hloubkách problém nepředstavují, avšak založení jedné věže v tomto prostoru není možné kvůli kvalitě a nosnosti geologických vrstev nad bývalými důlními díly.

Anketa

Zaslouží si ředitel BIS Michal Koudelka státní vyznamenání?

2%
95%
hlasovalo: 42652 lidí

„Připravujeme stavbu nejvyšší budovy v České republice. Je to velmi náročný a složitý projekt. Zaměřujeme se zejména na bezpečnost samotné stavby i jejího provozu. Musíme mít v tomto ohledu před zahájením stavby naprostou jistotu,“ uvedl Tomáš Haring, předseda představenstva RT TORAX Group.

Investora nyní čeká změna projektu tak, aby vyhovoval nově zjištěným poznatkům o nosnosti geologických vrstev. „Na základě zjištěných informací připravíme nový návrh, který bude vyhovovat těmto novým závěrům a zjištěním. Odborníci konstatovali doporučení vrátit se k původnímu řešení komplexu tvořeným dvěma věžemi a rozložení zatížení celé hmoty do větší plochy. Dvě věže budou nicméně oproti původnímu návrhu výrazněji vzdálené. Vyšší z nich bude i nadále s jistotou nejvyšší budovou v České republice. Všechny původně navržené urbanistické, městotvorné prvky zůstanou zachovány. Nový návrh zohlední plánovaný rozvoj a budoucí výstavbu v území mezi historickým jádrem města, DOV a Novou Karolinou“, uvedl Michal Krištof z architektonického ateliéru CHYBIK+KRISTOF ARCHITECTS & URBAN DESIGNERS.

Veškeré funkce obsažené v původním návrhu jedné věže zůstanou i nadále zachovány. Největší část komplexu budou tvořit rezidenční byty. V nejvyšších patrech bude umístěna vyhlídka přístupná veřejnosti. Součástí bude i nadále hotel, kancelářské prostory, SPA, restaurace i entertainment. Přízemní parter bude napojen na těleso Frýdlantských mostů spojujících centrum Ostravy s městkou částí Poruba.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Znojmo: Prohlášení k Memorandu o porozumění s Mezinárodní organizací pro migraci

22:28 Znojmo: Prohlášení k Memorandu o porozumění s Mezinárodní organizací pro migraci

V souvislosti s šířením některých zavádějících a nepravdivých informací týkajících se Memoranda o po…