Ostrava: Označte v mapě, kde trávíte horké dny

01.08.2017 16:47

V návaznosti na kandidaturu na European Green Capital 2020 se Ostrava zabývá problematikou klimatickým změn. Vydala proto pocitovou mapu horka. Zájemci v mapě mohou označit místa, kde v době horka nejraději tráví čas a naopak kde se necítí příjemně. Také mohou přijít s konkrétními nápady, jak zpříjemnit místa, která jsou postižena vysokými teplotami.

Ostrava: Označte v mapě, kde trávíte horké dny
Foto: ostrava.cz
Popisek: Ostravská radnice

Ostrava podá přihlášku do prestižní soutěže Evropské komise European Green Capital (Evropské zelené město) 2020 letos v říjnu. Zda uspěje, bude jasné v polovině roku 2018. Ostrava staví hlavně na revitalizaci veřejných prostranství a brownfieldů, moderní městské dopravě nebo na hospodaření s vodou. Jednou z důležitých řešených oblastí je také problematika klimatických změn.

Aby byla Ostrava příjemným a bezpečným místem pro život všech generací například i během vysokých teplot, která s sebou přináší vlny veder, nechává zpracovat tak zvanou Adaptační strategii na změnu klimatu.

V souvislosti s přípravou této strategie spustilo město Ostrava v pondělí 31. července pro veřejnost „pocitovou mapu horka“, podobnou jako občané vyplňovali loni v létě v rámci přípravy nového Strategického plánu pod značkou fajnOVA. Do mapy mohou zájemci až do 11. srpna označovat místa, kde v době letního horka tráví nejraději čas, kde se naopak v období veder necítí ve městě příjemně, nebo které místo by v létě doporučili návštěvníků Ostravy. Mohou také přicházet s konkrétními nápady na zlepšení nebo zpříjemnění míst, která jsou při vysokých teplotách ve městě postižena.

Pocitová mapa horka

Adaptační strategie bude podrobně popisovat, jak se bude vyvíjet klima v Ostravě do konce století a jaká z toho vyplývají pro město rizika, určí nejvíce problémové lokality a nejvíce ohrožené skupiny obyvatel a hlavně navrhne soubor tzv. adaptačních opatření, která budou těmto rizikům předcházet nebo je zmírňovat. Zpracován bude také přehled typových projektů a navrženy budou pilotní projekty i opatření k realizaci.

„Všichni jsme svědky projevů změn klimatu. Patří mezi ně četnější vlny veder v létě, nedostatek vody nebo přívalové srážky, které odnášejí půdu a způsobují povodně. Tyto změny budou stále intenzívnější a je proto potřeba na ně reagovat,“ řekla náměstkyně primátora Kateřina Šebestová. „Hlavním cílem strategie je pomoci výrazně zlepšit prostředí pro život ve městě a vytvořit přitažlivější a funkční veřejný prostor na území celé Ostravy,“ dodala náměstkyně Kateřina Šebestová.

Pocitovou mapu horka může veřejnost vyplnit na webovém odkazu ZDE, jak z počítačů, tak z mobilních zařízení.

Příprava a realizace Adaptační strategie města Ostravy na dopady a rizika vyplývající ze změny klimatu je jedním z vlajkových projektů Strategického plánu rozvoje města Ostravy na období 2017 až 2023. Hotova by měla být do konce září.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

22:28 Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

Technické služby Zlín s. r. o, obchodní společnost statutárního města Zlína, si letos připomíná třic…