Ostrava: Parní lokomotiva „kafemlejnek“ obohatila železniční muzeum

22.08.2019 7:35

Historická parní lokomotiva řady 310.0 zvaná kafemlejnek je součástí expozice Železničního muzea, která sídlí na nádraží Ostrava. Veřejnost si ji může poprvé prohlédnout na akci Fajne léto v sobotu 24. srpna.

Ostrava: Parní lokomotiva „kafemlejnek“ obohatila železniční muzeum
Foto: Ostrava.cz
Popisek: Ostrava

Expozici ostravského Železničního muzea obohatila historická parní lokomotiva řady 310.0 z roku 1883. Nákladní automobil ji na speciálním návěsu dovezl z areálu Českách drah v Olomouci. Jeřáb ji poté umístil na kolejové pole u prvního nástupiště. Lokomotivu muzeu pronajalo Depo historických vozidel v Lužné u Rakovníka. Veřejnost si může lokomotivu prohlédnout v sobotu 24. srpna od 14 hodin na akci Fajne léto na kolejích. Muzeum připravilo pro malé i velké návštěvníky program s hudbou, hrami, soutěžemi a prohlídkou exponátů.

„Lokomotiva není kompletní a je zrezivělá. Postupně ji budeme opravovat a doplníme chybějící díly tak, aby si ji mohli návštěvníci prohlédnout od října,“ uvedl ředitel muzea Vojtěch Hermann.

„Lokomotivní řada 310.0 je parní lokomotivou, která jezdila na tratích bývalých Československých státních drah. Původně byly lokomotivy vyráběny pro Rakouské státní dráhy pod označením 97. V letech 1883 až 1913 bylo vyrobeno 228 těchto strojů. Po roce 1918 převzaly Československé státní dráhy celkem 133 lokomotiv a přeznačily je na řadu 310.0. Lokomotiva 310.001 je nejstarší lokomotivou této řady u nás, byla vyrobena v roce 1883 jako druhá této řady v lokomotivce ve Vídni-Novém Městě. Šlo o trojspřežní tendrové lokomotivy, které se vyznačovaly baňatým komínem a vysokým parním dómem, umístěným hned za komínem. V našem kraji jezdily například na Novojičínsku, ale také krátce v Třineckých železárnách,“ popsal ředitel Železničního muzea Vojtěch Hermann.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

22:28 Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

Technické služby Zlín s. r. o, obchodní společnost statutárního města Zlína, si letos připomíná třic…