Ostrava: Pomozte staršími foty oživit historii

05.05.2018 15:53

Město Ostrava přichází s projektem Století objektivem Ostravanů. Mohou se do něj zapojit občané, kteří mají starší fotografie a najedou mezi nimi zajímavé snímky, které dokumentují významné události, oslavy, svátky, nebo běžný ruch v ulicích. Zapůjčené snímky budou na počkání oskenovány anebo je možné je zaslat i v elektronické podobě. Nejlepší zveřejníme na webu i v tištěné publikaci.

Ostrava: Pomozte staršími foty oživit historii
Foto: Ostrava.cz
Popisek: Ostrava

Mnozí z Ostravanů jistě mají doma alba plná fotografií, někdy možná i hodně starých. A určitě řada z nich mapuje nejen rodinný život, ale také historii našeho města tak, jak se utvářela v průběhu minulého století. Zapojte se proto v rámci oslav 100. výročí vzniku samostatného Československa do projektu Století objektivem Ostravanů a podělte se s ostatními o zajímavé snímky, které by jinak zůstaly zapomenuty v rodinných albech.

Nejde nám o pohlednice či fotografie zachycující domy, stavby nebo architektonické skvosty. Tentokrát hledáme živé záběry dokumentující významné události v životě obyvatel města, například z období let 1938, 1948, 1968 či 1989, ale také různé oslavy, svátky, obřady, běžný ruch v ulicích i každodenní život. Cílem je vytvořit ve spolupráci s občany soubor autentických obrazových dokumentů, který by přibližoval široce pojatý rodinný a společenský život v Ostravě v letech 1918 až 1989. Výsledkem projektu bude výstava, webová prezentace a reprezentativní obrazová publikace, která bude připomínat příběhy občanů města ve 20. století pro tuto a další generace.

Po oskenování budou fotografie vráceny

Snímky lze osobně doručit do Archivu města Ostravy ve Špálově ulici 19 v Přívoze, do kterékoliv po0bočky Knihovny města Ostravy, do Ostravského muzea na Masarykově náměstí nebo do Klubu Pant v ulici Čsl. legií 22 v Moravské Ostravě. Po oskenování vám budou fotografie vráceny. V elektronické podobě lze snímky zaslat na adresu ZDE. Vítán je krátký popis zachycené události a alespoň přibližné datum.

Zapojte se do projektu a pomozte nahlédnout, jak se Ostravanům žilo v našem městě v minulém století, čím se zabývali, jak se bavili a co bylo pro ně důležité.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

střelba na FF

Dobrý den, kdy bude ukončeno vyšetřování střelby na FF? Netrvá vyšetřování nějak dlouho? A druhá věc, co mě zajímá je, zda stát nějak odškodnil nebo odškodní rodiny obětí? Já netvrdím, že za to stát může, ale je to to nejmenší, co můžete udělat.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Karlovy Vary: V lázeňských lesích se otevřou trasy pro sjezd na horských kolech

19:27 Karlovy Vary: V lázeňských lesích se otevřou trasy pro sjezd na horských kolech

V sobotu 8. června bude zahájen provoz sjezdové trasy pro horská kola u Goethovy vyhlídky v Karlovýc…