Ostrava: Protipovodňová hráz v Žabníku je dokončena

21.06.2015 21:12

Klidný spánek mohou mít obyvatelé místní části Koblova - Žabníku. Byla zde totiž dokončena stavba protipovodňové hráze v rámci projektu „Odstranění následků důlní činnosti a důlních poklesů z minulosti – protipovodňová ochrana Žabník v Ostravě-Koblově proti stoletým průtokům ve vodním toku Odra". Slavnostního přestřižení pásky se v pátek 19. června za město Ostravu zúčastnili primátor Tomáš Macura a náměstkyně Kateřina Šebestová.

Ostrava: Protipovodňová hráz v Žabníku je dokončena
Foto: Ostrava.cz
Popisek: Ostrava

„Oblast Žabníku v blízkosti řeky Odry patřila při povodních vždy k nejkritičtějším místům v Ostravě. Místní obyvatelé byli postiženi při katastrofálních záplavách v letech 1997, 2010 i při lokálních povodních. Zhruba kilometrový úsek protipovodňové hráze by tuto část Koblova nyní měl chránit spolehlivě i proti stoleté vodě," konstatoval primátor Tomáš Macura.

Zemní, sypaná 945 metrů dlouhá protipovodňová hráz začíná u Hřbitovní ulice a končí v náspu mostu v Koblovské ulici. V koruně má proměnlivou šířku cca 12,5 m, v patě cca 15 – 35 m. Její výška se v závislosti na terénu pohybuje od 2,3 do 4,7 m. Výška těsněné části hráze odpovídá úrovni hladiny v řece Odře při průtoku „stoleté vody" s převýšením 0,8 m. Svahy, včetně koruny, jsou pokryty vrstvou humusu a osety trávou. Korunou hráze vede obslužná komunikace pro správce objektu, jako součást díla zde stojí přečerpávací stanice. Během výstavby hráze došlo také k rekonstrukci přilehlých vodovodů a kanalizací.

Předáním objektu hráze do užívání starost o ni nekončí. Na tělese hráze bude probíhat pravidelná péče o travní porost, v případě potřeby se odstraní invazivní rostliny, jako je křídlatka. Pod dozorem bude technologie povodňové čerpací stanice tak, aby vodní dílo bylo kdykoliv připraveno plnit svou ochrannou funkci. Tyto činnosti zajistí Ostravské vodárny a kanalizace, a. s., a státní podnik Povodí Odry.

Veřejnou zakázku vyhlásilo Ministerstvo financí ČR v březnu 2013, v závěru roku 2013 uzavřelo smlouvu s dodavatelem stavebních prací společností Strabag a. s. K termínu 30. 4. 2015 byla stavba podle smlouvy dokončena. Náklady ve výši 58 658 tis. hradilo Ministerstvo financí v rámci Programu revitalizace Moravskoslezského kraje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hodonín: Ornitologická vycházka přilákala veřejnost

19:27 Hodonín: Ornitologická vycházka přilákala veřejnost

S velkým zájmem návštěvníků se setkala ornitologická vycházka pod vedením Ondřeje Ryšky z Jihomoravs…