Ostrava: Studenti z Gymnázia PORG vyhráli Chytrou myšlenku 2019

20.12.2019 10:13

Velkého úspěchu dosáhli čtyři studenti Gymnázia PORG Ostrava. Ve druhém ročníku soutěže Chytrá myšlenka se umístili na prvním místě, a získali tak na svůj startupový projekt odměnu 100 000 korun.

Ostrava: Studenti z Gymnázia PORG vyhráli Chytrou myšlenku 2019
Foto: worldwide.com
Popisek: Ostrava, ilustrační foto

Tyto finance jim poslouží k dalšímu rozvoji jejich projektu s názvem Smart Office Chair. 

Chytrá židle Smart Office Chair je aplikace podporující zdravý životní styl. Vyvinuli ji Pavel Pochobradský, Vojtěch Loskot, Tomáš Erben a Ondřej Filipec, studenti třídy oktáva, ve spolupráci se společností TIETO a mentorem Michalem Šimonem. „Jsme bohatší o mnoho zkušeností, informací, kontaktů i přátel. Naučili jsme se pracovat v týmu, komunikovat se zástupci firem. Byla to neuvěřitelná zkušenost,” popisuje pozadí práce Vojta Loskot.

Spolu s ostatními poté přiznal, že od června, kdy se poprvé se svým nápadem přihlásili do programu, se jejich projekt značně změnil: „Původně jsme chtěli vyrábět chytrou židli, která by se sama nastavila do optimální polohy podle potřeb uživatele a měla aktivní chlazení, držák na pití a spoustu dalších funkcí. Díky Chytré myšlence jsme ale náš nápad posunuli dál. Chytrá židle je obohacena o aktivní vyhodnocování optimálního sezení řízené softwarem, o poradenství fyzioterapeuta a servis. Zabudované senzory hlídají, jak uživatel sedí,” doplňuje Pavel Pochobradský. 

„Čeká nás ještě řada konzultací s odborníky, vývoj a realizace prototypu,” dodává Tomáš Erben a Ondra doplňuje: „Rádi bychom poděkovali za pomoc Impact Hubu, Moravskoslezskému kraji, vedení naší školy a všem, kteří nám pomohli“. 

Finálová show Chytré myšlenky proběhla 12. prosince v ostravském Impact Hubu. V něm prezentovalo svoje projekty 12 finalistů. Studenti PORG Ostrava byli oceněni zejména za smysluplnost a potenciál uspět na trhu. Dalšími oceněnými byla aplikace podporující zdravý životní styl s názvem Na Svinec a umělecký design tvořený seniory či hendikepovanými lidmi pod značkou Umění lidem. Diváky nadchnul projekt Futuro, který se zabývá ekologickým využitím odpadního dřeva.

Program na podporu chytrých inovačních nápadů a projektů v Moravskoslezském kraji, „Chytrá myšlenka“, je realizován spolkem Hub for Change a financován z dotace Moravskoslezského kraje. Více o vítězném projektu se můžete dozvědět na SezeniBezNasledku.cz. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

Euro je cestou k vyšší prosperitě a stabilitě naší ekonomiky

To tvrdíte vy. Pokud ale vím, třeba v Řecku měli Euro a dostali se do velkých finančních problémů, které pak řešili ostatní státy, takže kdyby byla vaše teze správná, jak to že se Řecko dostalo do takových dluhů a hrozil krach jejich ekonomiky?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bohumín: Vrbické jezero je v pohybu, dračí lodě vystřídá triatlonová výzva

22:09 Bohumín: Vrbické jezero je v pohybu, dračí lodě vystřídá triatlonová výzva

Vrbické jezero se opět po roce promění v centrum dragonboatingu, týmové vodní disciplíny, v níž měří…