Ostrava: Trať v Opavské ulici bude nejmodernějším tramvajovým úsekem

29.06.2022 10:11 | Tisková zpráva

Dohromady 1626 metrů tramvajových kolejí mezí křižovatkami ulic 17. listopadu a Martinovská čeká naprosto zásadní modernizace.

Ostrava:  Trať v Opavské ulici bude nejmodernějším tramvajovým úsekem
Foto: Ostrava.cz
Popisek: Ostrava

Zmizí starý známý kolejový rošt, který bude nahrazen zatravněným systémem pevné jízdní dráhy. Díky ní lidé pocítí znatelné snížení hluku i vibrací z tramvajové dopravy. Dopravní podnik Ostrava (DPO) zajistí rovněž rekonstrukci 3 přilehlých zastávek – Telekomunikační škola, Poruba Vozovna a VŠB-TUO. Tato trať představuje klíčovou spojnicí mezi Porubou a dalšími ostravskými částmi.

„Po rekonstrukci tratě ve Svinově a po loňské úspěšné revitalizaci smyčky Vřesinská teď v Porubě vznikne nejdelší zatravněný úsek tramvajové tratě ve městě. Jedná se o obdobný koncept, který naši cestující znají už z ulice Výškovické. Věříme, že i přes dočasné nepohodlí Porubané zvýšení komfortu z jízdy MHD ocení. Navíc systém pevné jízdní dráhy přináší i ekonomickou návratnost, neboť nevyžaduje tak častou stavební údržbu, zatravnění pak přispívá ke snížení prašnosti,“ uvádí generální ředitel a předseda představenstva DPO Daniel Morys.

Miroslav Svozil, náměstek ostravského primátora pro dopravu, doplňuje: „Nástupiště zastávek budou osazeny novým mobiliářem ve standardu města Ostrava, obdobně jako například na zastávce Kotva nebo Důl Jindřich. Nově zrekonstruovaná nástupiště místním nabídnou kombinaci hned několika prvků bezpečnosti: bezbariérový nástup do tramvají, osvětlení nástupní hrany a zábradlí v zastávkách.“

Anketa

Pokud by v roce 2022 byly parlamentní volby, volili byste stejnou stranu jako v roce 2021? (Ptáme se od 28.6.2022)

75%
21%
hlasovalo: 6690 lidí

Lucie Baránková Vilamová, starostka městského obvodu Poruba, dodává: “Tramvajová trať na Opavské ulice je klíčovou spojnicí mezi Porubou a zbytkem Ostravy. Je proto jen dobře, že se dopravní podnik rozhodl pro její modernizaci. Přinese nám to sice o prázdninách trochu nepohodlí, ale to bude po skončení prací vyváženo řadou benefitů. Především dojde k výraznému snížení hlučnosti. Zároveň se k lepšímu promění i celý veřejný prostor, protože zatravněná trať vypadá mnohem lépe než štěrk a betonové pražce. A součástí je i rekonstrukce zastávek, které přinesou vyšší komfort cestujícím. Věřím, že Porubané to ocení.“

Rekonstrukce přinese dočasná prázdninová omezení

Po celý červenec a srpen si modernizační práce vyžádají určité dopravní nepohodlí, dvouměsíční čekání však za výsledek rozhodně bude stát.

Dojde k úpravě tras linek č. 3, 4, 7, 8, 11, 12, 17, 18, 26, 43, 46 a 59. Všechny tramvajové spoje budou ve směru do Poruby odkloněny do Martinova. Cestující přestoupí na zastávce Třebovická. Ve vyloučených úsecích bude zavedena náhradní autobusová doprava. Přes týden v intervalu 3 minuty (ve špičce) a 5 minut (mimo špičku). Provoz linky č. 5 zajistí náhradní autobusovou doprava „NAD5“.

Pro osobní dopravu bude omezený průjezd křižovatkami Opavská – Martinovská - Francouzská, Opavská -17. listopadu a Opavská - Sokolovská, kde mimo MHD nebude možný průjezd mezi Sokolovskou a Porubskou. Průjezd po ul. Opavské bude sveden do jednoho jízdního pruhu, jízdní pruh přilehlý trati bude uzavřen. Podrobnosti najdou cestující na webu ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bohumín letos vrátí nájemníkům rekordní sumu na přeplatcích

22:09 Bohumín letos vrátí nájemníkům rekordní sumu na přeplatcích

Dobrá zpráva pro peněženky téměř čtyř tisíc nájemníků městských bytů. Radnice jim vrátí rekordní pře…