Ostrava: Úpravy prostranství vedle Masarykova náměstí

19.06.2020 16:29

Zelené plochy u Masarykova náměstí včetně prostoru proluky po bývalé květinové síni doznají menších estetických změn. Upraví se plocha náměstí vymezená ulicemi Zámecká, Dlouhá a 28. října. Nový bude trávník, květiny, okrasné trávy a dřeviny, doplňovat se bude mobiliář.

Ostrava: Úpravy prostranství vedle Masarykova náměstí
Foto: Ostrava.cz
Popisek: Ostrava

Práce, které odstartovaly odstraněním čtyř původních, již přerostlých keřových skupin, provede městská společnost Ostravské městské lesy a zeleň.

„Část prostranství v místě, kde dříve stával chátrající objekt květinové síně, a okolní travnatá plocha s přerostlými keři vypadají nevzhledně a neupraveně. Protože jde o prostor blízko Masarykova náměstí v úplném centru města, které je v posledních letech navštěvováno nejen přijíždějícími turisty, ale hlavně obyvateli města, je jeho vzhled nedůstojný. Rozhodli jsme se pro jeho menší úpravy, které spočívají hlavně ve vykácení keřů, zarovnání povrchu a položení travního koberce. Takto upravené místo může sloužit i pro posezení a pikniky v rámci různých kulturních nebo sportovních akcí, které se na náměstí budou konat. V místě po bývalé květinové síni vznikne dočasná instalace z rozchodníku a okrasných travin," uvedla náměstkyně primátora pro životní prostředí Kateřina Šebestová.

Anketa

Je Nora Fridrichová kvalitní novinářka?

7%
93%
hlasovalo: 27311 lidí

Práce budou probíhat postupně, jejich první část již začala a skončí před zahájením akce „Léto na Masarykáči", která je naplánována od 1. července. Po vykácení původních keřů se na místo, kde nebude v průběhu léta hřiště a kavárna, navezla nová zemina, a povrch se upraví tak, aby se na něj dal položit travní koberec. Jeho položením skončí první část plánované proměny.

„Práce budeme koordinovat tak, aby se už v průběhu léta postupně z centrálního náměstí stalo příjemné místo pro trávení volného času, ale zároveň se na něm mohla konat každoroční sportovně-kulturní akce. V případě obou ploch se jedná o dočasné úpravy na následujících zhruba tři až pět let. Proluka po bývalé květinové síni je určena k budoucí zástavbě a na vedlejším prostranství může vzniknout například pop-up zóna včetně zázemí pro vánoční trhy a kluziště," doplnila náměstkyně Kateřina Šebestová.

Položení travního koberce na druhé části plochy vymezené ulicemi Zámecká, Dlouhá a 28. října je naplánováno na polovinu září po ukončení akce „Léto na Masarykáči", kdy dojde k odstranění multifunkčního pískového hřiště a kavárny, aby nemohlo dojít k jeho poškození.

V proluce po bývalé květinové síni bude umístěna klidová zóna. V lokalitě bude položen nízkoúdržbový rozchodníkový koberec. Do navezené zeminy se zasadí čtyři suchomilné stromy-keře „svítel latnatý" a další suchomilné rostliny (řebříček, kostřava, kručinka, metlice, bezkolenec a další). Středem této instalace bude probíhat dřevěný povalový chodník, instalovány na něm budou lavičky. Úprava proluky po bývalé květinové síni by měla skončit do 1. srpna.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

22:09 Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

V sobotu 27. dubna se v Kopřivnici poběží RunTour! Do rodiště Emila Zátopka přiláká elitní vytrvalce…