Ostrava-Vítkovice: Den Vítkovic!!! připomene 120. výročí otevření vítkovické radnice a představí publikaci o historii tohoto objektu

06.09.2022 14:05 | Tisková zpráva

V pátek 9. září v 15 hodin bude v obřadní síni radnice v Ostravě-Vítkovicích zahájen Den Vítkovic!!!, který připomene 120. výročí otevření tohoto výjimečného radničního objektu.

Ostrava-Vítkovice: Den Vítkovic!!! připomene 120. výročí otevření vítkovické radnice a představí publikaci o historii tohoto objektu
Foto: ostrava.cz
Popisek: Ostravská radnice

Součástí programu bude i křest reprezentativní publikace, jež mapuje historii radnice a představuje i dosud nepublikované archivní materiály. 

Anketa

Byla demonstrace ze 3. září pro její svolavatele úspěchem?

98%
1%
hlasovalo: 22438 lidí

„Vítkovická radnice, nepřehlédnutelný objekt z režného cihelného zdiva na Mírovém náměstí, je ostravským fenoménem jak díky podobě, kterou jí v roce 1902 vtiskl vídeňský architekt Max von Ferstel, tak díky tomu, že patří mezi pouhých pět architektonicky pozoruhodných radničních budov na území Ostravy, jež byly postaveny přímo k danému účelu,“ představuje starosta Vítkovic Richard Čermák „jubilantku“, která je ojedinělou kombinací forem historismu s odkazy na gotiku a renesanci v exteriérovém řešení a s interiérovými vklady v intencích tvarosloví nastupující secese. Ostatně o tom všem se lze dočíst v publikaci, jež bude mít 9. září svou premiéru. „Kniha, na jejímž vzniku se podílel tým patriotů a příznivců Vítkovic společně s odborníky, nemá v minulosti obvodu obdoby. Doposud nikdy nevznikl tak ucelený materiál naprosto detailně mapující dějiny vítkovické radnice i osobnosti, které s ní byly v průběhu uplynulých dvanácti desetiletí spjaty! Publikace obsahuje cenné informace doposud ukryté v archivech i unikátní obrazový materiál, jehož mnohé části ještě nebyly nikdy publikovány,“ akcentuje starosta.

Program Dne Vítkovic v 15 hodin zahájí vystoupení Mužského pěveckého sboru Vítkovice, následovat bude beseda s autory knihy a autogramiáda, představen bude i vítěz soutěže o nejlepší báseň věnovanou radničnímu objektu. Během svátečního odpoledne budou mít návštěvníci možnost absolvovat nevšední komentované prohlídky radnice, které odstartují v 16.30 hodin, a navštívit díky tomu i místa veřejnosti běžně nepřístupná. Vstup je zdarma.

Po celé odpoledne bude možné v objektu radnice zakoupit nejen zmíněnou knihu v hodnotě 1 500 korun, ale také jeden z 50 kusů limitované série vydané v kožených deskách. Každý originál je ručně očíslován a přináší o kapitolu navíc. Cena unikátu je 6 tisíc korun. 

Městský obvod Vítkovice rovněž u příležitosti jubilea radnice vydal nástěnný kalendář na rok 2023, který ve sféře české veřejné správy nemá obdoby. „Na glamour fotografiích jsou v něm zachyceny zaměstnankyně našeho městského úřadu, jež pózovaly v interiéru vítkovické radnice,“ představuje starosta Richard Čermák další z „dárků“ vytvořených k narozeninám radnice a dodává, že celý výtěžek z prodeje je určen ve prospěch klientek Charitního domu sv. Zdislavy – azylového útočiště pro matky s dětmi v Ostravě-Zábřehu. Cena kalendáře je 650 korun.

V prodeji budou v pátek 9. září i výroční turistické známky vydané u příležitosti 120. výročí radnice. Zakoupit je bude možné za 40 korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hradec Králové: Osud Galerie cti přiblíží architektonická soutěž

7:17 Hradec Králové: Osud Galerie cti přiblíží architektonická soutěž

Po měsících příprav, do kterých se zapojila i veřejnost, vypíše město architektonicko-výtvarnou sout…