Ostrava: Vše za třicet aneb Co v Ostravském muzeu přibylo od sametové revoluce

14.09.2019 9:37

V pondělí 16. září bude v Ostravském muzeu zahájena výstava Vše za třicet, jež představí nejzajímavější exponáty, které do muzea přibyly od sametové revoluce, tedy za posledních třicet let. Názvu výstavy odpovídá i vstupné: 30 korun pro všechny věkové kategorie.

Ostrava: Vše za třicet aneb Co v Ostravském muzeu přibylo od sametové revoluce
Foto: worldwide.com
Popisek: Ostrava, ilustrační foto

Návštěvníci si budou moci prohlédnout například vzácné exponáty odkazující na současné umění i na archeologické nálezy ze 13. až 16. století, bude tu vystaveno vybavení pokoje ostravského hudebního skladatele Rudolfa Kubína i sbírka modelů dřevěných kostelů z okolí Ostravy, kterou muzeu věnoval Stanislav Kilián z Ostravy. Jeden z nich připomíná i kostel Božího těla v třineckých Gutech, jenž byl vypálen v roce 2017.

„Během tří desítek let, které uplynuly od 17. listopadu 1989, jsme získali tisíce exponátů, z nichž jsme se snažili vybrat ty nejzajímavější, tak aby na výstavě byly zastoupeny všechny naše sbírky,“ přibližuje nejnovější projekt Jiřina Kábrtová, ředitelka Ostravského muzea, a kromě jiného upozorňuje na hornické sekyrky – švancary, které horníci nosili při slavnostnějších příležitostech.

„Představit ovšem chceme nejen předměty, ale také jejich příběhy,“ pokračuje Jiřina Kábrtová a dodává, že jedním z nich je i historie vztahující se k vystavené hrobové výbavě získané v roce 2007. „Při rekonstrukci kanalizace v ostravské Puchmajerově ulici, na jejímž místě fungoval od konce 16. století do roku 1852 hřbitov, byl tehdy objeven hrob dvacetileté ženy. Při dalším pátrání v matrikách a záznamech se podařilo s největší pravděpodobností určit, že jde o hrob Marie Anny Veroniky Machové, která se narodila 1. července 1817 a nečekaně zemřela 23. prosince 1837,“ upřesňuje archeolog Zbyněk Moravec z Ostravského muzea a dodává, že Marianino úmrtí i události, které následovaly, vyvolávají podezření, že mohlo jít o sebevraždu. A ta v době jejího úmrtí patřila k zavrženíhodným činům vrhajícím hanbu na celou rodinu patřící k tehdejší ostravské honoraci. Na výstavě Vše za třicet budou návštěvníci mít možnost seznámit se nejen se životním příběhem této dívky a s mravenčí prací archeologů, antropologů a archivářů, ale také s dochovanou výbavou Marianina hrobu.

Součástí výstavy Vše za třicet budou doprovodné programy a workshopy a souběžně s ní bude možné v Ostravském muzeu navštívit i výstavu Předčasný pohřeb aneb Edgar Allan Poe v Ostravě. 

V závěru výstavy, která symbolicky potrvá do 17. listopadu, se na Masarykově náměstí uskuteční happeningy vztahující se k výročí sametové revoluce. Ty budou korespondovat s programem připraveným k 30letému jubileu statutárním městem Ostravou. Možná se bude i zvonit klíči…

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Přerov: Seniory čeká sportovní klání, budou střílet na branku i jezdit na koloběžce

10:28 Přerov: Seniory čeká sportovní klání, budou střílet na branku i jezdit na koloběžce

Zasportovat si, poměřit síly se svými vrstevníky, zabavit se – a možná i vyhrát. To všechno má přiné…