Ostrava: Vydejte se po stopách Leoše Janáčka

11.08.2018 12:42

Výročí úmrtí Leoše Janáčka připadá na neděli 12. srpna. Životní pouť geniálního hudebního skladatele se před 90 lety uzavřela v ostravském sanatoriu. Výročí připomene nedělní program ve skladatelově rodišti na Hukvaldech a cyklojízda z Hukvald do Ostravy po trase, kterou jela sanitka s nemocným skladatelem. Účastníky jízdy na bicyklech čeká na trase pět hudebních zastávek – koncertů.

Ostrava: Vydejte se po stopách Leoše Janáčka
Foto: Ostrava.cz
Popisek: Ostrava

Na cestu po stopách Leoše Janáčka se může nejširší veřejnost vydat v den výročí jeho skonu – v neděli 12. srpna. Bude to cesta ze skladatelových rodných Hukvald do Ostravy po trase, kterou Janáčka vezla sanitka do ostravského sanatoria. Akce s názvem Životní pouť Leoše Janáčka aneb Od lišky k Lišce začne v hukvaldské oboře v 10 hodin a odpoledne od 13 hodin bude pokračovat cyklojízdou do Ostravy. Od Hukvald po Ostravu bude připraveno pět janáčkovských hudebních zastávek.

V hukvaldské oboře je dopoledne připraven program pro celé rodiny - prvorepublikově laděný piknik, výstava kol včetně známých vysokých a soutěže v režii Klubu českých velocipedistů Hrabová. V kostele se odehraje první koncert v 11 hodin. Prohlídky budou možné v rodném domě skladatele. Program v oboře pobaví celé rodiny a lze se zúčastnit i bez bicyklu. A přijde i Leoš Janáček.

Pět hudebních zastávek

Ve 13 hodin vyrazí cyklisté na společnou jízdu do Ostravy přesně po trase, kterou vezla sanitka slavného skladatele poté, co se v srpnu 1928 nachladil při svém letním pobytu a na následky zápalu plic poté v Ostravě zemřel. Účastníky čeká celkem pět hudebních zastávek - koncertů na Hukvaldech, poté na trase v Rychalticích, Brušperku, Proskovicích a v Ostravě. V rychaltickém kostele zaznějí árie z Janáčkových oper v podání pěvkyně Evy Dřízgové-Jirušové. V ostravském Bělském lese bude program cílený hlavně na děti, které si vyzkoušejí hravou cestu ve stopách lišky Bystroušky. Finále obstará koncert na ostravském Jiráskově náměstí, na němž zahrají členové smyčcového Benda Quartetu složeného z hráčů Janáčkovy filharmonie Ostrava a zazpívají členové mužského pěveckého sboru Láska opravdivá z Brna. Konec akce je naplánován na osmou hodinu večerní. Účastníci mohou přijet na svých bicyklech, ale zdarma budou od Hukvald po Ostravu průběžně k dispozici také stylová ostravská růžová rekola, potřebná je pouze aplikace v mobilu.

Akci připravilo Národní divadlo moravskoslezské s projektem Janáček Ostrava 2018 (Janáčkovou filharmonií) a finančně ji podpořilo statutární město Ostrava.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Na festivalu se spotřebovalo šest a půl tuny tvarůžků

10:23 Olomouc: Na festivalu se spotřebovalo šest a půl tuny tvarůžků

Olomouc provoněly tvarůžkové speciality. Festival byl rekordní co do počtu prodávajících i návštěvno…