Ostrava: Výstava připomíná tankistu Opočenského

18.04.2017 13:46

V Národním památníku II. světové války v Hrabyni začala výstava Věrni zůstaneme, která připomíná vznik a bojovou činnost československé armády na východní frontě. Na výstavě je spolu s dalšími výraznými osobnostmi armády připomenut čestný občan Ostravy, tankista Bedřich Opočenský. Zahájení výstavy se zúčastnil primátor Tomáš Macura.

Ostrava: Výstava připomíná tankistu Opočenského
Foto: ostrava.cz
Popisek: Ostravská radnice

Výstava Věrni zůstaneme má podtitul Bojová cesta československé jednotky v SSSR. Přibližuje vznik a bojovou činnost československé zahraniční armády na východní frontě během II. světové války. Návštěvníci se seznámí s vývojem od polního praporu k armádnímu sboru v Sovětském svazu a s hlavními bojovými operacemi, jichž se Čechoslováci účastnili. Pozornost je věnována i národnostní skladbě vojáků a jejich každodennímu životu, opomenuto není ani postavení žen v armádě. Výstava připomíná také některé osobnosti, jako byli velitel gen. Ludvík Svoboda, Heliodor Píka, letec Anton Droppa, odstřelovačka Marie Ljalková a tankista Bedřich Opočenský (1924 – 2016), který byl čestným občanem Ostravy. Primátor Tomáš Macura si prohlédl jeho uniformu s vyznamenáními, pistoli i panel s jeho životopisem a popisem bojové činnosti. Bedřich Opočenský se účastnil dukelské, jaselské a ostravské operace. Se svým tankem vjel jako druhý na most Miloše Sýkory a když tank před ním dostal zásah, palbou do domu obsazeného německými vojáky chránil své bojové druhy. Jedna ze střel přitom zasáhla a poškodila nosník mostu.

V hrabyňském památníku byla zároveň zahájena druhá výstava Painted by air - Namalováno vzduchem. Představuje obrazy malířky a spisovatelky Ivy Hoňkové věnované tematice letadel z období II. světové války. Obě výstavy trvají do 30. listopadu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Liberec: Třídit odpady je povinností každého z nás

19:27 Liberec: Třídit odpady je povinností každého z nás

V rámci obecního systému odpadového hospodářství platí pro obyvatele a majitele nemovitostí některé …