Ostrava: Známe vzhled domu na Biskupské

27.04.2018 7:35

Z celkem 48 návrhů, které byly doručeny do architektonické soutěže na novostavbu bytového domu na křížení ulic Kostelní a Biskupské, vybrala porota vítěze. Rada města schválila vítězný návrh a čtyři další, které získají finanční odměnu. Nejvíce se porotcům líbil návrh architekta Michala Palaščáka z Brna a jeho spoluautorů.

Ostrava: Známe vzhled domu na Biskupské
Foto: Ostrava.cz
Popisek: Ostrava

Architektonickou soutěž na dostavbu prostoru na rohu Kostelní a Biskupské ulice vyhlásilo město Ostrava ve spolupráci s obvodem Moravská Ostrava a Přívoz letos v lednu. Vítězný návrh porota označila za současný, nikoliv však extravagantní ani módní. Projekt podle jejího hodnocení geniálním a formálně zajímavým způsobem ukázal, jak vyřešit problém nezajímavého, převážně severně orientovaného pozemku a stejně nezajímavého kontextu v podobě protější skleněné fasády budovy.

Návrh domu, který byl vyhodnocen jako nejlepší

„Do žádné z našich architektonických soutěží zatím nedorazil tak vysoký počet návrhů. Třetina z nich je přitom ze zahraničí. A bylo z čeho vybírat. Porotci nakonec jednohlasně podpořili autory z Brna, kteří mají na svém kontě projekty několika bytových domů, rekonstrukci kryté tržnice na Zelném trhu i návrh na výstavbu parkovacího domu nebo lávky přes Labe. Věřím, že v této proluce na historicky cenném místě bývalé středověké městské brány brzy podle vítězného návrhu vyroste architektonicky hodnotný vícepodlažní městský objekt,“ řekl ostravský primátor Tomáš Macura, který projekt označil za unikátní a ocenil, že moderní stavba v historické zóně nabízí zajímavý průhled ke kostelu sv. Václava. P

rojekt nového bytového domu v lokalitě Biskupská x Kostelní souvisí se snahou o oživení historického centra města. Vítězný návrh obsahuje 40 bytů. Investorem bude obvod Moravská Ostrava a Přívoz. Město a centrální obvod mají v různé fázi rozpracovanosti několik projektů nových nebo rekonstruovaných bytových domů, které by měly do lokality umístit celkem na 200 nových bytů.

Ve vnitřním bloku mají jednotlivé byty terasy

Kromě českých architektů se soutěže účastnili architekti a studia ze zahraničí. Do soutěže přišlo sedm návrhů ze Slovenska, dva ze Španělska a po jednom z Itálie, Velké Británie, Nizozemska, Polska a Německa. Pro nesplnění podmínek porota vyřadila 15 návrhů, takže nakonec posuzovala 33 návrhů. Jednalo se o čtvrtou architektonickou soutěž vypsanou městem Ostrava.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ústí nad Labem: Cyklobus z Labské stezky bude jezdit i tento rok

19:06 Ústí nad Labem: Cyklobus z Labské stezky bude jezdit i tento rok

Využijte možnost bezplatné přepravy z Labské stezky přes Klíši a Bukov na Severní Terasu.