Ostrava bude hospodařit s téměř 10 miliardami. Čtvrtina půjde na investice

18.12.2020 13:57

Zastupitelé Ostravy schválili na svém zasedání rozpočet na rok 2021 s příjmy a výdaji ve výši 9,9 miliardy korun. Plných 25 procent z této částky je určeno na investice. Kapitálový rozpočet města bude se zapojením úvěrových prostředků nejvyšší v historii města v hodnotě 3,5 miliardy korun.

Ostrava bude hospodařit s téměř 10 miliardami. Čtvrtina půjde na investice
Foto: Ostrava.cz
Popisek: Ostrava

Přestože v důsledku oslabení ekonomiky kvůli koronakrizi klesnou příjmy města ze sdílených daní a budeme proto muset šetřit, zvolili jsme strategii snížení běžných výdajů a zachování maximálního objemu investic. Ty pomohou opět nastartovat ekonomický rozvoj Ostravy. Můžeme si to dovolit, protože jsme v době konjunktury v předchozích letech i přes významné investice hospodařili velmi uvážlivě a cíleně jsme snižovali zadlužení města. Díky tomu jsme si letos mohli vzít úvěr za opravdu neopakovatelných podmínek,“ vysvětlil primátor Tomáš Macura.

Rozpočet na rok 2021 je vyrovnaný, jak městu ukládá zákon. V důsledku oslabení ekonomiky kvůli koronakrizi jsou předpokládané celkové příjmy ve výši 8,3 miliardy korun o 1,1 miliardy nižší než vloni, výpadek sdílených daní se očekává ve výši 1 miliardy. Do zdrojů pro příští rok je proto započten také převod prostředků z roku 2020 ve výši 1,9 miliardy korun a 134 milionů korun z nově přijatého úvěru od České spořitelny, což jsou finanční prostředky určené výhradně na investice.

S ohledem na snížení příjmů ze sdílených daní bude Ostrava šetřit především na běžných výdajích. Pro rok 2021 jsou navrženy ve výši 7,4 miliardy a oproti rozpočtu na rok 2020 se snížily o 43 milionů korun. Faktická úspora je však vyšší, protože je v běžných výdajích je zahrnuta nově schválená rezerva ke krytí výpadku sdílených daní ve výši 352 milionů korun, která reaguje na projednávaný daňový balíček. Sníží se také výdaje příspěvkových organizací o 86 milionů korun, dotace a granty o 96 milionů, sníží se neinvestiční dotace městským obvodům o 162 milionů korun, výdaje na platy úředníků a zaměstnanců městských organizací o 32 milionů, ostatní výdaje o 69 milionů.

Pro městské obvody se ve schváleném rozpočtu počítá včetně rezerv a převodů nevyčerpaných dotací z roku 2020 s částkou téměř 1,7 miliardy korun, což je o 205 milionů korun méně než letos, přičemž stejně jako letos bude i v příštím roce větší část propadu město pokrývat svými zdroji.

Na investice je vyčleněno 2,5 miliardy korun. Po zapojení úvěru bude v kapitálovém rozpočtu pro příští rok 3,5 miliardy korun. 

„Letos jsme měli na investice připraveny téměř tři miliardy korun. V příštím roce to bude ještě o zhruba půl miliardy více. Bude to historicky nejvyšší v rozpočtu schválená částka. Nejvíce peněz vynaložíme na vodohospodářské stavby, do zdravotnictví a sociální oblasti, na kulturu a parkování. Do obnovy a rozvoje vodohospodářské a kanalizační sítě půjde téměř 777 milionů korun, což je zhruba dvojnásobek oproti předchozím letům,“ uvedla investiční náměstkyně Zuzana Bajgarová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Opravdu máte čisté svědomí?

Dobrý den, opravdu vám přijde OK přijít k titulům tím, že publikujete v podezřelých časopisech nebo v těch, v jejichž vedení jste sám seděl? To vám přijde v pořádku? Dosud jste na mě působil jako morální autorita, ale teď už si to o vás nemyslím

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jablonec nad Nisou: Město rozdalo necelou třicítku Cen pro nadané

16:31 Jablonec nad Nisou: Město rozdalo necelou třicítku Cen pro nadané

Statutární město Jablonec nad Nisou ocenilo nadané žáky a studenty. Náměstkyně primátora pro oblast …