Ostrava rozšíří elektronické služby směrem k občanům i organizacím

24.11.2012 6:33

V roce 2012 zahájilo město Ostrava realizaci významných projektů v oblasti eGovernmentu, spolufinancovaných z prostředků EU v rámci Integrovaného operačního programu, výzvy 09, která je orientována na zavádění informačních technologií v územní veřejné správě a přenosu dat a informací v územní samosprávě.

Ostrava rozšíří elektronické služby směrem k občanům i organizacím
Foto: ostrava.cz
Popisek: Ostravská radnice

Centrum ICT služeb města Ostravy

V rámci projektu „Centrum ICT služeb města Ostravy“ bude vybudováno datové úložiště, které umožní rozšíření služeb poskytovaných organizacím města i obcím ve správním obvodu. Základním cílem projektu je rozšíření kapacit pro zpracování dat na úrovni obce s rozšířenou působností. Vybudováním Centra ICT služeb získá město technologické kapacity například pro centrální provoz redakčních a eLearningových systémů, provozování regionálního geografického informačního systému včetně nových mapových služeb pro občany, úložiště dat pro provoz elektronických spisových služeb. Centrum ICT služeb umožní rovněž provoz hostovaných aplikací. Předpokládané celkové náklady projektu činí 28 156 800 Kč včetně DPH, z toho 85 %, tedy 23 933 280 Kč, bude pokryto dotací z prostředků Evropské unie. Vítězem veřejné zakázky na samotné vybudování Centra ICT služeb města Ostravy se stala v otevřeném výběrovém řízení společnost Proact Czech Republic, s.r.o.
Integrace agendových systémů SMO

Dalším z projektů je „Integrace agendových systémů SMO“, jehož cílem je zefektivnění výkonu úředních agend a jejich elektronizace v rámci jednotného informačního systému města. K cílům projektu patří integrace na systém základních registrů veřejné správy, ale také rozšíření informačního systému města o nové služby vůči veřejnosti. V rámci projektu bude mimo jiné vytvořen systém elektronických formulářů s vazbou na vybrané úřední agendy, což občanům zjednoduší podání vůči úřadům města Ostravy. Služby telefonického kontaktního centra Magistrátu města Ostravy budou rozšířeny o asistované služby při zpracování formulářů.

Na základě veřejné zakázky uzavřelo město smlouvu se společností GEOMANT CZ&SK, s. r. o. na realizaci projektu. Stávající celkové náklady projektu jsou 15 480 000 Kč včetně DPH, z toho dotací z prostředků Evropské unie bude pokryto 13 015 200 Kč. V roce 2013 bude zahájena další etapa projektu, která bude spočívat v samotné integraci informačního systému města na systém základních registrů.
Rozšíření portálu města Ostravy

Posledním ze zahájených projektů je „Rozšíření portálu města Ostravy“. Předmětem projektu je vytvoření komplexního internetového portálu města. Portál bude integrovat stávající provozované webové prezentace a nově poskytovat například informace o dopravní situaci z on-line kamerových systémů nebo z městského televizního okruhu. Propojení s portálem veřejné správy zajistí občanům možnost snadného dohledání informací o řešení nejrůznějších životních situací. Náklady projektu činí 9 726 979 Kč včetně DPH, z toho předpokládaná dotace z prostředků Evropské unie ve výši 85 % bude činit  8 267 932 Kč. Realizační část projektu již zahájila společnost D3Soft, s. r. o.

Realizace výše uvedených projektů bude ukončena v první polovině roku 2013.

Projekty Centrum ICT služeb města Ostravy, Integrace agendových systémů SMO a Rozšíření portálu statutárního města Ostravy jsou spolufinancovány z prostředků Evropské unie, Evropského fondu pro regionální rozvoj.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ostrava.cz

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Aš: Linka z Aše do Selbu a zpět od 13. května

20:27 Aš: Linka z Aše do Selbu a zpět od 13. května

Autobusové spojení mezi Aší a německým Selbem začne fungovat od pondělí 13. května 2024.