Ostrava věnuje kostelu v Gutech zvon

18.10.2017 20:38

K obnově dřevěného kostela Božího těla v Gutech na Třinecku, který vyhořel v noci z 1. na 2. srpna tohoto roku, přispěje i město Ostrava. Po dohodě s představiteli Ostravsko-opavského biskupství věnuje biskupství částku 300 tisíc korun na pořízení repliky jednoho ze tří kostelních zvonů, které byly zničeny během požáru. Dar schválili na svém 29. zasedání 18. října ostravští zastupitelé.

Ostrava věnuje kostelu v Gutech zvon
Foto: ostrava.cz
Popisek: Ostravská radnice

„Chceme podpořit obnovu kostela v Gutech, protože je to památka, která k tomuto regionu nerozlučně patří. Podobně jsme se zachovali před dvěma lety, kdy jsme poslali 300 tisíc korun na obnovu chaty Libušín na Pustevnách, která shořela v noci z 2. na 3. března 2014. Po diskusi jsme se pouze rozhodli darovat tentokrát místo anonymních peněz finanční dar na konkrétní účel, to znamená na pořízení zvonu s věnováním města Ostravy,“ vysvětlil primátor Macura.

Dřevěný kostel Božího těla v Gutech byl jednou z nejhodnotnějších staveb Moravskoslezského kraje. Postaven byl v roce 1563 a dochoval se v téměř původním stavu s minimálními pozdějšími zásahy. Jeho interiér skrýval výjimečný mobiliář, jehož některé kusy pocházely z 16. a 17. století. V noci z 1. na 2. srpna lehl popelem rukou žháře.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Operátoři

Pane senátore, dobrý den, myslíte, že je šance, že se někdy dočkáme slibovaného čtvrtého operátora a tím i levnějších cen? Kdo je odpovědný za to, že tu nemáme čtvrtého operátora? Někde jsem četl, že tu být nemůže, což nechápu. Žijeme přeci ve svobodné a tržní ekonomice nebo ne? Nevím, zda mi dokáže...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Cyklisté a koloběžkáři si mohou vybrat místo pro stojany

16:31 Olomouc: Cyklisté a koloběžkáři si mohou vybrat místo pro stojany

Do interaktivní mapy mohou cyklisté a majitelé koloběžek vložit svůj podnět na umístění nových stoja…