Ostrov: Vedení města pokračuje v návštěvách příspěvkových organizací

08.11.2017 21:04

V minulých dnech vedení města Ostrov navázalo na předchozí návštěvy školských příspěvkových organizací.

Ostrov: Vedení města pokračuje v návštěvách příspěvkových organizací
Foto: Ostrov.cz
Popisek: Ostrov

V úterý 31. října navštívil starosta Josef Železný s 2. místostarostkou Ilonou Leupold Základní školu a Mateřskou školu Ostrov, Myslbekova 996, příspěvkovou organizaci. Výuka i další aktivity se nesly v duchu novodobého svátku Halloween.  Žáci školy mohli tento den využít k tomu, aby se převlékli do masek, v některých třídách byla výuka přímo uzpůsobena reji masek a strašidelných bytostí. Stranou nezůstali ani někteří vyučující.

Ředitel ZŠ Martin Fous zavedl hosty na 1. stupeň do dvou přípravných tříd, do třídy 2. C + 3. C, a poté na 2. stupeň, do hodin výuky matematiky a chemie. V hodině matematiky se probíralo učivo o pravoúhlém trojúhelníku a při výuce chemie byla návštěva svědkem chemického pokusu tzv. „faraónova hada“, který lze provést s látkami dostupnými v každé domácí kuchyni.

Během přesunu z jedné třídy do druhé padly ze strany vedení města dotazy na kvalifikovanost pedagogického sboru. Odpověď ředitele školy byla jednoznačná – pedagogický sbor je plně kvalifikovaný.

V průběhu prohlídky MŠ představil ředitel dotační projekt na zabezpečení celého objektu.

V dubnu 2017 vyhlásilo MŠMT dotační program "Podpora zabezpečení mateřských škol a základních škol tvořených třídami 1. stupně s počtem tříd do pěti“, ve kterém mohly mateřské školy a některé základní školy žádat o finanční prostředky na bezpečnostní audity a na zabezpečení budov. Tato ZŠ, resp. MŠ byla vyhodnocena jako úspěšný žadatel.

Aby nebyly dveře do školky v době příchodu a odchodu dětí trvale otevřené, pořídila škola v roce 2016 domovní telefon, přes který mohou rodiče komunikovat s učitelkami. V čase, kdy je pohyb u dveří velký, se zvoní na třídy velmi často. Proto byla z dotace MŠMT pořízena čtečka přístupových čipů, kterou znají rodiče již ze základní školy. Domovní telefon bude nadále používán pouze v čase, kdy je nutné vědět o pohybu cizí osoby po školce (např. návrat dítěte od lékaře v 9 hodin).

Z dotace bude dále pořízen kamerový systém se záznamem, který bude trvale sledovat pohyb osob po budově školky. Pokud by došlo k nějaké mimořádné události, bude záznam z kamer předán Policii ČR.

1. listopadu byla na programu návštěva Mateřské školy Ostrov, Krušnohorská 766, příspěvkové organizace. První kroky tentokrát vedly na školní zahradu, kde probíhá čilý stavební ruch – opravuje se zadní terasa a budují se chodníky ze zámkové dlažby. Pozornost byla věnována také zeleni, zejména vzrostlým stromům v souvislosti s vichřicí, která se prohnala městem během minulého víkendu.

Vedení města si prohlédlo místnosti s nově zbudovaným sociálním zařízením, které slouží v případě pobytu dětí na zahradě MŠ a také herny určené pro ty nejmenší.

Při diskusi ředitelka MŠ Hana Patočková zmínila realizaci projektu MŠMT „Chůva-personální podpora MŠ“. Projekt byl zahájen 1. 1. 2017  a bude ukončen 31.12.2018. Cílem této aktivity je poskytnout dočasnou personální podporu – chůvu - předškolním pedagogům, kteří do dětského kolektivu integrují dvouleté děti. Jedná se o pomoc pedagogickému pracovníkovi zejména v oblasti sebeobsluhy dítěte, v zajištění bezpečnosti a individuálních potřeb dítěte. V současné době je v MŠ umístěno sedm dvouletých dětí, které dosáhnou tří let od ledna do července 2018 a jedno dítě s podpůrným opatřením, k němuž je přiřazen asistent pedagoga. Chůva se v MŠ osvědčila, je však obava, jaká bude situace za dva roky, až projekt skončí.

Dalším diskutovaným tématem byla novela školského zákona a povinnost rodičů umísťovat do předškolních zařízení postupně tříleté děti (od školního roku 2018/2019) a dvouleté děti od roku 2020.

Velmi dobrý nápad má MŠ s inovacemi ve stravování dětí. V odpoledních hodinách mají rodiče při vyzvedávání svých ratolestí možnost ochutnat svačinky, aby měli představu, z jakých ingrediencí se pro děti vaří a jak jídlo chutná. Děti samy připravují rodičům chlebíčky namazané pomazánkou z cizrny, z tofu nebo celeru. Rodičům jsou pak k dispozici i recepty.

MŠ se úspěšně rozvíjí, zátěží je ale nával nové legislativy – GDPR (obecné nařízení o ochraně osobních údajů), elektronická spisová služba, datové schránky apod.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

věcná diskuze

Dobrý den, máte dojem, že se na půdě Sněmovny odehrává věcná diskuze? Já mám spíš dojem, že koalice ani diskutovat nechce, že si je jistá svou většinou a naopak opozice obstruuje (většinou až moc), aby se zviditelnila. Nějaký smysluplný dialog mezi vládou a opozicí nevidím a myslím, že je chyba na o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jičín: Město osloví Mendelovu univerzitu kvůli spolupráci na průzkumu lipové aleje

7:17 Jičín: Město osloví Mendelovu univerzitu kvůli spolupráci na průzkumu lipové aleje

Město Jičín osloví brněnskou Mendelovu zemědělskou univerzitu, konkrétně Lesnickou a dřevařskou faku…