Otrokovice: Otrokovický výtvarník předal v Plzni plastiku americkým veteránům

06.05.2015 13:48

Předseda výtvarného spolku Rozumění Jiří Holub měl tu čest předat v Plzni k příležitosti 70. výročí osvobození města plastiku americkým veteránům, kterou osobně vytvořil k této významné události. Účastnil se třídenních oslav, které pořádalo město Plzeň.

Otrokovice: Otrokovický výtvarník předal v Plzni plastiku americkým veteránům
Foto: panoramio.com
Popisek: Otrokovice

Předseda výtvarného spolku Rozumění Jiří Holub měl tu čest předat v Plzni k příležitosti 70. výročí osvobození města plastiku americkým veteránům, kterou osobně vytvořil k této významné události. Účastnil se třídenních oslav, které pořádalo město Plzeň.

„Je pátek 1. května 14 hodin. V Borském parku v Plzni oficiálně zahajují oslavy. Borský park slouží po dobu oslav jako jeden z několika vojenských táborů plných historických vojenských vozidel. Úvodem přijíždí kolona džípů s americkými, belgickými a letos poprvé i polskými veterány, kteří bojovali v Svatokřížské brigádě po boku americké armády. Jejich osudy jsou dějinami 2. světové války v kostce. Nejprve bojovali proti Rudé armádě, když zabírala Polsko, potom proti fašistům, aby po osvobození mnozí skončili v komunistických žalářích.

Je pátek 1. května 17 hodin. Na hlavní třídě je slavnostně za účasti veteránů, vnuka generála Pattona, několika set Plzeňanů a různých politiků slavnostně odhalen pomník generála Pattona. Jeho moderní pojetí vzbudilo v Plzni mnohé diskuse. Při odhalení vystoupil historik umění, který popsal veškeré etapy vývoje návrhů i architektonického řešení, vyzvedl spolupráci s rodinou Pattonových, a pak po projevu vnuka Pattona byla slavnostně přestřižena páska. Obchodní centrum Plaza a připojený park jsou dalším místem probíhajících oslav. Koncert střídá koncert. Momentálně vystupuje písničkář Jaroslav Samsong Leng. Moc jsme se pobavili. V parku je pak druhý velký tábor historických vojenských vozidel.

Reportáž krok za krokem

Je sobota 2. května odpoledne a večer. Opět několik koncertů. Např. Marta Kubišová, Velký swingový orchestr, gospelový soubor, klobásy, pivo s americkým chmelem, nejrůznější pochutiny, mnoho lidí v dobových šatech a v noci ohňostroj.

Je neděle 3. května 9.45 hodin začíná pietní akt u pomníku 2. pěší americké divize, která přímo vjela 6. května 1945 do Plzně. Vše má standardní důstojný charakter - proslovy veteránů, vojáků, kladení věnců, hymny - Američané zpívají, Češi jsou potichu. Přátelské pokecání s 1. náměstkem primátora Plzně panem Martinem Baxou. Poděkování za jejich vstřícnost k mým aktivitám a pak už hrrr na vojenský konvoj.

Je neděle 3. května v 11 hodin. Začíná slavnostní konvoj historických vozidel, veteránů, letecké přelety apod. Podle I dnes se zúčastnilo přes 100 000 lidí, projelo 300 historických vozidel a nálada se slovy nedá popsat. Vše pak pokračovalo dalšími koncerty, seskokem padáků a dalším programem, který už byl bez nás, protože jsme se vraceli natřískaným vlakem domů,“ popsal oslavy Jiří Holub, předseda výtvarného spolku Rozumění.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jablonec nad Nisou: Město zaslíbené podnikání

22:28 Jablonec nad Nisou: Město zaslíbené podnikání

Jablonci nad Nisou se ve vysoké konkurenci podařilo obhájit loňské krajské prvenství. Druhou příčku …