Otrokovice: Socha Jana Antonína Bati tvoří další dominantu parku před Společenským domem

23.03.2022 7:34 | Tisková zpráva

Od pondělního odpoledne je další dominantou parku před Společenským domem památník Jana Antonína Bati se sochou z dílny akademického sochaře Radima Hankeho. Oba bratři, Tomáš i Jan Antonín, tak opět stanou naproti sobě, tváří v tvář, jako rovnocenní partneři.

Otrokovice: Socha Jana Antonína Bati tvoří další dominantu parku před Společenským domem
Foto: panoramio.com
Popisek: Otrokovice

Stovky lidí se nenechalo ujít celodenní program, který město Otrokovice zorganizovalo v rámci odhalení sochy. Dopolední program v prostorách Otrokovické BESEDY zahájilo promítání tematického filmu Šumné stopy – Jan Antonín Baťa s následným seminářem středoškolských studentů ze Zlína i Otrokovic. 

Anketa

Vážíte si Jaromíra Nohavici?

94%
3%
hlasovalo: 42035 lidí
Na připravené prezentace studentů bezprostředně reagovala přítomná historička Muzea jihovýchodní Moravy ve Zlíně Hana Kuslová, čímž prezentovaná fakta zasadila do širšího rámce a zatraktivnila je pro přítomné publikum. Poté se již pozornost přesunula k panelové diskuzi moderované redaktorkou a novinářkou Petrou Krmelovou.

Přítomní diskutovali na téma Motivace mladých lidí v dnešní době a baťovské inspirace pro jejich vzdělávání. Celý sál vždy zpozorněl, když promluvila sama vnučka Jana Antonína Bati Dolores Ljiljana Bata Arambasic, kterou do Česka doprovodila na cestě z Brazílie její dcera Guiomar Bata Alves Costa. Stylový konvoj historických vozidel přepravil vzácné hosty z centra města až do parku před Společenský dům, kde již bylo vše připraveno k odhalení sochy. Toho se chopila brazilská větev rodiny Dolores Ljiljana Bata Arambasic a Guiomar Bata Alves Costa společně se starostkou města Otrokovice Hanou Večerkovou. Jan Antonín Baťa tak pohlédl na svůj Bahňák - Baťov, který před lety vybudoval. „Jsem dojatá. Socha přesně vystihuje mého dědečka. Moc děkuji městu Otrokovice, že vyvinulo tuto inciativu. Velice si vážím kroku, kterým město oceňuje práci a osobnost mého dědečka. Byl to člověk, který rád a hodně pracoval. Pracoval pro své lidi, pro národ. Je pro mě ctí, být u okamžiku, kdy Otrokovice vzdávají hold člověku, který se zasloužil o rozvoj města,“ vyjádřila vděk Dolores Ljiljana Bata Arambasic, vnučka Jana Antonína Bati. „Společně jsme odhalili sochu Jana Antonína Bati, který doslova z ničeho vybudoval město tam, kde si to nikdo jiný neodkázal ani představit. Působení Jana Antonína na Baťově je jasně patrné, přesto ve městě vzpomínka na tohoto velikána chyběla. Program uspořádaný v rámci slavnostního odhalení sochy byl oslavou principů, vizí, cílů, ale i odhodlání a touhy, které společně vedou k velkým dílům. Od myšlenky je ale velký kus cesty k realizaci. Osobnost a příběh Jana Antonína Bati ukazuje, že je to možné, pokud člověk vytrvá a jde za svými sny,“ uzavřela starostka města Otrokovice Hana Večerková.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pardubice získají napojení na vysokorychlostní trať

13:37 Pardubice získají napojení na vysokorychlostní trať

Správa železnic pokračuje v přípravách sítě vysokorychlostních tratí, o pokračujících pracích přijel…