Pardubice: Centrální polytechnické dílny se brzy schovají pod střechu

16.06.2022 12:59 | Tisková zpráva

Projekt vzdělávacího centra Centrálních polytechnických dílen (CPD) a Galerie města Pardubic (GAMPA) nabývá stále zřetelnější podoby. Ještě nedávno řemeslníci pracovali na stavbě nosných konstrukcí objektu CPD, které jsou v současné době dokončeny, a v následujících měsících se pustí do pokládky střešního pláště.

Pardubice: Centrální polytechnické dílny se brzy schovají pod střechu
Foto: pardubice.eu
Popisek: Pardubická radnice

„Harmonogram stavby se zatím daří naplňovat. Všichni dělají vše pro to, aby tento termín neohrozila ani situace na stavebním trhu spojená s nedostatkem materiálu. Samotná stavba by měla být dokončena na jaře roku 2023, otevření objektu veřejnosti a zahájení provozu předpokládáme v září roku 2023. Díky poloze objektu a proskleným částem budou mít návštěvníci navíc krásný výhled na město, což považuji vedle unikátní architektury za jednu z přidaných hodnot celého projektu,“ informuje náměstek primátora pro školství Jakub Rychtecký.

V současné době jsou dokončeny hlavní nosné konstrukce objektu CPD. „Probíhají práce na instalaci rozvodů vzduchotechniky a topení, budují se vnitřní příčky a objekt je postupně osazován fasádními panely. Práce postupně pokračují na obou projektech, na objektu CPD finišuje stavba monolitických konstrukcí a vnitřních příček,“ objasňuje primátor Martin Charvát s tím, že v případě Galerie města Pardubic se řemeslníci zabývají výstavbou konstrukcí stropů.

„V následujících měsících budeme dokončovat osazení fasádních panelů na objekt Centrálních polytechnických dílen, budeme osazovat okna a započne realizace pohledové části fasády. Kromě toho začneme také s pokládáním střešního pláště na objekt CPD, dokončeny budou nosné konstrukce objektu GAMPA a v plánu je také betonáž podlah,“ popisuje harmonogram stavby a její průběh Milan Voráček ze společnosti Metrostav, která pro město tyto projekty realizuje.

Anketa

Máte důvěru ve Víta Rakušana? (Ptáme se od 16.6.2022)

1%
98%
hlasovalo: 32394 lidí

Areál Winternitzových automatických mlýnů, jejichž provoz byl ukončen v roce 2013, patří mezi nejvýznamnější stavby moderní české architektury, navíc se jedná o jednu z technických kulturních památek na území ČR. Centrální polytechnické dílny a Galerie města Pardubic, jejichž stavba odstartovala v prosinci 2020, se budou nacházet v místě bývalého skladu balené mouky, který spolu se souvisejícími pozemky a projektovou dokumentací město od soukromého vlastníka odkoupilo v roce 2018. V současné době se v areálu připravují kromě CPD a GAMPy další dva projekty, jako je rekonstrukce sila a veřejného parteru včetně krajské Gočárovy galerie.

Centrální polytechnické dílny a Galerie města Pardubic promění část mlýnů v kulturně vzdělávací centrum celé Hradubické aglomerace, která prostřednictvím nástroje ITI podpoří tento projekt dotací přes 152 milionů korun. „CPD budou nadstandartním edukačním centrem mimo jiné s učebnami robotiky a IT, které budou vybaveny špičkovou technologií. V současné době se připravují dílčí výběrová řízení na dodavatele speciálního nábytku a didaktických pomůcek, která budou vyhlášena v nejbližších dnech. Další výběrová řízení na vybavení, jako je Svět dětí, budou vyhlášena během letních prázdnin,“ uzavírá náměstek Rychtecký.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Frýdek-Místek hledá zubaře na vlastní pěst, za pohotovost nabízí dva miliony

22:09 Frýdek-Místek hledá zubaře na vlastní pěst, za pohotovost nabízí dva miliony

Frýdek-Místek zaplatí zubařům, kteří budou sloužit pohotovostní služby. Po měsících jednání se zřizo…