Pardubice: Centrum města je bohatší o desítky nových stojanů

14.04.2021 8:38

V centru Pardubic přibyly v posledních týdnech desítky potřebných stojanů na kola. Šestadvacet stojanů slouží cyklistům především na třídě Míru a také v Hronovické ulici. Stejné množství pak bude ve městě instalováno v druhé polovině letošního roku. Nové stojany po Pardubicích postupně přibývají podle koncepce 300 stojanů pro centrum.

Pardubice: Centrum města je bohatší o desítky nových stojanů
Foto: pardubice.eu
Popisek: Pardubická radnice

„Dostali jsme celou řadu připomínek od občanů města, kteří si stěžovali na nedostatek stojanů na kola na třídě Míru – a jako cyklista jsem jim dal za pravdu. S jakýmikoliv úpravami však bylo nutné počkat do konce udržitelnosti dotace, ze které byla tato hlavní cyklistická tepna města financována. Pět let uplynulo a potřeba zvýšit množství stojanů byla jedním z prvních úkolů, jak tuto pěší zónu vylepšit,“ vysvětluje náměstek primátora pro dopravu Petr Kvaš.

Anketa

Vadí vám, že kandidát na ministra kultury Birke nemá vysokoškolské vzdělání?

36%
64%
hlasovalo: 3879 lidí

„V rozpočtu města jsou již tři roky po sobě alokovány prostředky na stojany na kola. Byl bych rád, kdyby se tato položka stala nedílnou součástí rozpočtu i v příštích letech. Přínos pro cyklisty i vzhled ulice je velký,“ dodává náměstek Kvaš.

Podle koncepce s názvem 300 stojanů pro centrum zatím přibyly stojany na náměstí Republiky, na Karlovině, ve Sladkovského ulici a na 17. listopadu. „Nové stojany jsou tedy nově na třídě Míru a v Hronovické ulici, postupně by se měly stojany pro cyklisty objevit ve všech významnějších ulicích v širším centru města, např. zbývající úseky ulice Sladkovského, ulice Smilova nebo další stojany na náměstí Republiky,“ říká Vojtěch Jirsa, autor koncepce 300 stojanů pro centrum a zastupitel města, podle něhož je ale v oblasti budování stojanů na kola stále ještě hodně práce.

„Určitě bych byl i pro navýšení každoročně alokované částky. Potom by totiž už v příštích dvou letech mohla být centrální část města vyřešená kompletně. Myslím, že stojany chybí dále třeba v historickém centru nebo na řadě míst v jednotlivých městských obvodech,” uvedl Vojtěch Jirsa.

Výběr lokalit pro umístění stojanů má na starosti koordinátorka rozvoje cyklistické dopravy města Kateřina Jelínková z odboru hlavního architekta, na kterou je možné se obrátit s dalšími připomínkami ohledně parkování cyklistů na území města Pardubic.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Děčín: Test směsného komunálního odpadu. Téměř polovinu objemu tvoří dále vytříditelné složky

7:37 Děčín: Test směsného komunálního odpadu. Téměř polovinu objemu tvoří dále vytříditelné složky

Po několika měsících provedlo město Děčín spolu s technickými službami další test kontejneru na směs…