Pardubice: Děti v mateřinkách se mohou těšit na více pohybových aktivit

25.03.2022 16:48 | Tisková zpráva

V Pardubicích odstartoval nový pilotní projekt zaměřený na pohybové aktivity dětí v mateřských školách. Jeho cílem je hravou formou zvýšit úroveň pohybové gramotnosti u dětí předškolního věku. Semináře, který se o víkendu konal v prostorách MŠ Brožíkova, se zúčastnilo celkem 16 pedagogů z MŠ Brožíkova a MŠ Popkovice a Staré Čívice, kteří si ze setkání odnesli nejen metodická doporučení, ale také certifikát o absolvování školení.

Pardubice: Děti v mateřinkách se mohou těšit na více pohybových aktivit
Foto: Archiv
Popisek: Pardubice

Za projektem zaměřeným na rozvoj motorických schopností u předškoláků stojí sdružení Sportimáček, které na projektu spolupracuje s Českou asociací Sport pro všechny. „Na pilotní projekt, který obsahuje proškolení pedagogů, video-instruktáže a nákup potřebného sportovního gymnastického vybavení, jsme uvolnili 120 tisíc korun. V rámci pilotního procesu jsme zapojily dvě vybrané MŠ v Pardubicích, které do své práce s dětmi nyní zahrnou alespoň dvě cílená cvičení týdne. Cílem je zlepšení pohybové gramotnosti, zvýšení zájmu o sport hravou formou, projekt by měl zároveň sloužit jako příprava dětí pro další sporty. Vnímáme potřebu věnovat velkou pozornost pohybové gramotnosti v předškolním věku, neboť právě toto období je pro rozvoj pohybové koordinace klíčové,“ informuje náměstek primátora zodpovědný za oblast školství Jakub Rychtecký s tím, že projekt navíc získal akreditaci od Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy.

Cvičení má dětem přinést chvíle zábavy a díky novému sportovnímu vybavení zahrnujícímu překážky potažené měkčeným povlakem s molitanem pro ně bude zcela bezpečné. Na programu, který se nyní stane součástí aktivit dětí v MŠ Brožíkova a MŠ Popkovice s odloučeným pracovištěm ve Starých Čívicích, se přitom podílela nejen řada národních institucí, ale také sportovní kluby. „Díky zkušenostem a odbornosti těch, kteří stojí za vznikem projektu, mají pedagogové nyní k dispozici podrobnou brožuru zahrnující zahřátí a průpravná cvičení, správné držení těla, základní cviky na posílení těla a gymnastické prvky, cviky na protažení a relaxaci, to vše doplněné o deset instruktážních videí a sadu gymnastických prvků. Věřím, že program děti osloví a ukáže jim, jak zábavné může cvičení být, zejména v době, kdy se do popředí čím dál více dostávají nejrůznější technologie. Jakmile dokončíme pilotní projekt na MŠ Brožíková a MŠ Popkovice, plánujeme na základě zpětné vazby rozšíření programu také do dalších pardubických mateřinek,“ dodává náměstek Rychtecký.

Podle účastníků semináře se jednalo o velmi příjemně, a navíc užitečně strávený čas. „Metodická část poodhalila nutnost vrátit do našeho běžného života pohyb. Návyky spojené s potřebou pohybu si s sebou dítě ponese celý život. V praktické části jsme si, pod odborným vedením trenérů, vyzkoušeli možnosti využití nářadí, sestavení rozcvičky jako zahřívací části a uvolnění svalů na závěr. To vše za pomoci několika dětí, které nám pomohly jako figuranti,“ popisuje víkendový seminář ředitelka MŠ Brožíkova Marcela Nováčková.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

autor: PV

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

věk dožití ve zdraví

Sama zde píšete toto: ,, V roce 2017 byl obvyklý věk dožití ve zdraví u mužů 61 let a u žen 62 let.“ Jak ale tedy vysvětlíte, že vy prosazujete odchod do důchodu déle, a to třeba i o 5 a více let?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:
Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Litoměřice: Obnova veřejného osvětlení přinese výraznou úsporu

20:27 Litoměřice: Obnova veřejného osvětlení přinese výraznou úsporu

Úsporu elektrické energie až o 90 % přinese městu Litoměřice projekt „Obnova soustavy veřejného osvě…