Pardubice: Kůrovec dál zaměstnává správce městských lesů

01.06.2019 11:49

Invaze lýkožrouta smrkového se nevyhnula ani pardubickým městským lesům. Lesní správci zaznamenali zvýšený výskyt kůrovce ve čtyřech lokalitách již v loňském roce, kdy je tento hmyz přinutil odstoupit od plánované těžby dřeva a věnovat se plně likvidaci napadených stromů. I letos podnikají všechny kroky, aby zastavili šíření tohoto škůdce.

Pardubice: Kůrovec dál zaměstnává správce městských lesů
Foto: pardubice.eu
Popisek: Pardubická radnice

Pro asanaci je, kromě odvozu napadeného dřeva z lesa, také využit postřik Vaztak. Přesto se nedaří lýkožrouta zcela zastavit. Jeho zvýšený výskyt odbor životního prostředí pardubického magistrátu letos eviduje v lokalitách Studánecký les a Spojilský les.

Do lokalit byly nainstalovány další lapače s feromonovými odparníky, které správce lesa kontroluje v pravidelných intervalech a na jejich základě plánuje další postup. Prozatím byl stupeň odchytu pomocí lapačů vyhodnocen jako střední stupeň napadení.

Lýkožrout smrkový napadá oslabené a nemocné stromy. Následkem jejich těžby vznikají v lokalitách napadených kůrovcem proředěné porosty, v nichž zůstávají převážně listnáče např. dub, buk, habr, bříza, javor atd., v několika případech vznikají holiny, které bude muset majitel lesů opět zalesnit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vyškov: Živočichy bude u Lulečského potoka přitahovat další mokřad

16:14 Vyškov: Živočichy bude u Lulečského potoka přitahovat další mokřad

Koncem předloňského léta mohli Vyškované mezi dálničním přivaděčem a rybníkem Kačencem obdivovat mno…