Pardubice: Město má mapu pyrotechnických rizik

08.06.2019 8:34

Pardubická radnice má k dispozici mapu možného výskytu nevybuchlé munice z druhé světové války. Útvar hlavního architekta do ní, na základě dostupných podkladů, zanesl místa dopadu bomb, shozených na město na sklonu 2. světové války spojeneckými letadly.

Pardubice: Město má mapu pyrotechnických rizik
Foto: pardubice.eu
Popisek: Pardubická radnice

Mapa má projektantům napomoci při zpracování dokumentace pro povolení stavby v němž mohou v konkrétní lokalitě navrhnout provedení pyrotechnického průzkumu a vyhnout se tak riziku nálezu nebezpečné munice při zemních pracích. „Odbor hlavního architekta na základě této mapy v závazném stanovisku, které zahrnuje informace k danému území, upozorní navrhovatele na možný výskyt nevybuchlé munice. Na něm pak záleží, zda se rozhodne pro pyrotechnický průzkum, či ne,“ řekla vedoucí útvaru hlavního architekta Zuzana Kavalírová.

Pardubice se staly na sklonku války terčem tří spojeneckých náletů. Americké a britské bombardéry při nich zasypaly Pardubice víc než 11 tisíci pumami. Kolik z nich vybuchlo nikdo neví, podle statistik tehdy při dopadu selhalo 13 i více procent bomb. Němci nevybuchlou munici z velké části odstranili, přesto se v bombardovaných lokalitách může skrývat dodnes. Například v roce 1995 byla v areálu rafinerie PARAMO (dříve Fantovy závody) nalezena nevybuchlá 500 librová bomba.

Na odboru hlavního architekta je k dispozici původní mapa se zákresem stop po leteckém náletu z 22.7.1944 a letecký snímek z roku 1946 na kterém jsou stopy po náletu z 24.8.1944. Tyto podklady byly naskenovány a znatelná místa dopadů bomb byla přenesena do současného mapového podkladu v měřítku 1 : 25 000. Přehled není úplně dokonalý, místa dopadu bomb se mohou lišit i o několik desítek metrů.  Nepřesnost vychází z měřítka mapy – 1 mm na mapě je 25 m ve skutečnosti.

Pro potřeby magistrátu bylo rozhodující určit oblasti města, kde by se nevybuchlá munice ještě mohla nacházet. Mapa možného výskytu nevybuchlé munice dává přehled o dopadu bomb na Pardubice v roce 1944. Slouží nejen Odboru hlavního architekta, ale je k dispozici i na geoportálu města. Jejímu zpřesnění by pomohly letecké snímky území, které pořídila spojenecká letadla po náletech jejichž nákupu město zvažuje. Připomínkou náletů jsou i tři dnes již zarostlé krátery na louce za UNIHOBBY.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Plzeň: Místo kulturního domu v Červeném Hrádku bude osmnáct bytů

13:05 Plzeň: Místo kulturního domu v Červeném Hrádku bude osmnáct bytů

V bývalém kulturním domě v Červeném Hrádku do poloviny roku 2025 vznikne 18 městských nájemních bytů…