Pardubice: Město připravuje opravu hrobu Jaromíra Johna

01.04.2019 12:26

Již dva roky pečuje město Pardubice o opuštěné hroby významných osobností. Ve své péči má i místo posledního odpočinku Bohumila Markalouse, spisovatele a novináře známého pod pseudonymem Jaromír John. Právě hrob rodiny Markalousovy na hřbitově v Pardubičkách čeká, jako první z hrobů v péči města, velká oprava.

Pardubice: Město připravuje opravu hrobu Jaromíra Johna
Foto: pardubice.eu
Popisek: Pardubická radnice

„Město má v péči sedm hrobů, žádné další návrhy jsme od zřízení tohoto institutu před dvěma lety neobdrželi. Běžná údržba těchto hrobů stojí Pardubice ročně kolem 30 tisíc korun. Budou však třeba i větší investice,“ řekl mluvčí radnice Radim Jelínek.

O hroby v péči města se starají Služby města Pardubic, které spravují pardubické hřbitovy. Na náklady města zajistí pravidelnou údržbu a výzdobu pietního místa při příležitosti výročí úmrtí a Památky zesnulých a hradí nájemné za hrobové místo. O opravách nad rámec běžné údržby pak musí rozhodnout rada města.

Prvním hrobem, do jehož opravy či rekonstrukce musí město investovat, je hrob Jaromíra Johna. „Jde o rodinný hrob, který je ve špatném technickém stavu, naléhavě potřebuje opravu,“ dodal Jelínek. Místo posledního odpočinku Jaromíra Johna je zároveň válečným hrobem, v němž je pohřben spisovatelův bratr Jaromír Markalous, který zemřel v roce 1915 na následky válečného zranění. Město zvažuje různé varianty, jak toto pietní místo upravit, musí však počkat na vyjádření ministerstva obrany, v jehož působnosti péče o válečné hroby je. Velká rodinná hrobka stojí v sousedství kostela s. Jiljí na hřbitově v Pardubičkách. Pískovcový pomník v neobarokním stylu s prvky secese značně poznamenal zub času a hrozí jeho zřícení.

Správa tzv. opuštěných hrobů významných osobností

Město zřídilo institut hrobů v péči města v roce 2016. Je určen pro správu tzv. opuštěných hrobů významných osobností. Město tak chce zachovat místa posledního odpočinku všeobecně uznávaných osobností, významných pro Pardubice, leckdy pro celý stát. Návrh mohou prostřednictvím kanceláře primátora podávat občané města Pardubic i spolky či jiné právnické osoby sídlící na území města. Musí jít o hrob, který vykazuje známky opuštěnosti a není nikdo z rodiny, kdo by se o něj staral, nebo není uzavřena smlouva na pronájem daného hrobového místa a hrozí tedy, že by hrob zaniknul. Návrh lze podat nejdříve 10 let po úmrtí té které osobnosti.

Město dnes pečuje kromě hrobu Jaromíra Johna pečuje o místa posledního odpočinku bývalého pardubického starosty Leopolda Wernera, advokáta novináře a dramatika JUDr. Karla Krpaty, ředitele reálky Jiljí Vratislava Jahna, c.k. místodržícího rady a okresního hejtmana Hynka (Ignáce) Boukala (všechny na Starém městském hřbitově), zakladatele známé Prokopky ing. Josefa Prokopa, a starosty Pardubic Václava Bubeníka, kteří jsou pochováni na Novém městském hřbitově. Všechny tyto hroby je možno vyhledat na příslušném hřbitově podle mapky, odkazující na pietní místa v daném areálu, případně jejich polohu a další informace najít ZDE.

reklama

autor: PV

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Plzeň: Začíná stavba vodovodu a kanalizace v Malesicích, hotovo bude do léta 2027

19:27 Plzeň: Začíná stavba vodovodu a kanalizace v Malesicích, hotovo bude do léta 2027

Plzeňská vodárna zahájila stavbu kompletní realizace nové veřejné infrastruktury v plzeňském městské…