Pardubice: Město stále bojuje o pozemky na Červeňáku

26.04.2018 17:32

Pardubice opět žádají Ministerstvo obrany o bezúplatný převod pozemků v lokalitě Červeňák. Ministerstvo totiž žádost městu vždy vrátilo s tím, že je potřeba ji upřesnit či doplnit. Pardubice přitom svou žádost o pozemky v území bývalého vojenského cvičiště na ministerstvo zaslaly již šestkrát, poprvé ještě za minulého vedení. Sedmá verze je doplněna o využití pozemků nacházejících se v tomto území.

Pardubice: Město stále bojuje o pozemky na Červeňáku
Foto: Archiv
Popisek: Pardubice

„Město první žádost o bezúplatný převod pozemků v lokalitě Červeňák na Ministerstvo obrany zaslalo již v červnu roku 2011, tedy ještě za minulého vedení. Následovaly další žádosti v červenci 2012, říjnu 2012, únoru 2017, poslední žádost byla na ministerstvo zaslána v červnu 2017,“ podotýká náměstkyně primátora Helena Dvořáčková. Podle jejích slov však i tuto žádost ministerstvo městu vrátilo s tím, že je potřeba ji doplnit o informaci týkající se budoucího využití pozemků. „Byla vypracována nová verze žádosti, ve které je přesně vydefinováno jak současné využití pozemků dle stávajícího územního plánu, tak jejich budoucí využití, které bude v souladu s novým územním plánem, jenž město připravuje,“ doplňuje náměstkyně.

Podle požadavků ministerstva by tak pozemky měly sloužit veřejnému zájmu, například rekreaci, nikoliv komerčním účelům či jako pozemky určené k prodeji developerům. Město se v žádosti zavazuje i k tomu, že v této lokalitě umožní výstavbu jihovýchodního obchvatu. „Naším záměrem je, aby na území Červeňáku hrála hlavní roli zeleň, a to především pro rekreační účely tak, aby území sloužilo lidem, obyvatelům Pardubic. Jakmile město pozemky získá, chci nechat zpracovat variantní studii budoucího využití tohoto území a chtěl bych, aby se na ní podílela všechna sdružení a všechny iniciativy, kterým osud tohoto území není lhostejný. Osobně budu také prosazovat propojku mezi ulicemi Kyjevská a Pod Břízkami. Jihovýchodní obchvat v režii státu je stále daleko, a proto musíme pardubické dopravě pomoci vlastními projekty,“ uvádí primátor Pardubic Martin Charvát.

Vedení města se v pondělí navíc setkalo se zástupci Iniciativy Přírodní park Červeňák, aby společně zkoordinovali aktivity spojené se snahou získat pozemky v této lokalitě bezúplatným převodem. Zástupci zmíněné iniciativy deklarovali, že podpoří snahu města o získání pozemků, a to formou samostatného apelu na Ministerstvo obrany.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ústí nad Labem: Cyklobus z Labské stezky bude jezdit i tento rok

19:06 Ústí nad Labem: Cyklobus z Labské stezky bude jezdit i tento rok

Využijte možnost bezplatné přepravy z Labské stezky přes Klíši a Bukov na Severní Terasu.