Pardubice: Město už zná podobu nového domova pro seniory

01.05.2021 20:12

Budoucí domov pro seniory, který má v Pardubicích brzy vzniknout, už má určenou nejen lokalitu, ale také svou podobu. Nacházet se bude v ulici Štrossova, v areálu veterinární kliniky a městského útulku, a postaven bude podle návrhu, který pro město zpracoval Tomáš Med z architektonické kanceláře Med Pavlík architekti.

Pardubice: Město už zná podobu nového domova pro seniory
Foto: pardubice.eu
Popisek: Pardubická radnice

Aby bylo možné se co nejdříve pustit do realizace dalších kroků spojených s výstavbou nového zařízení, bylo nutné především kvůli pandemickým dopadům na městský rozpočet upravit původní návrh a snížit celkové investiční náklady. S ekonomickými dopady pandemie koronaviru se potýkají všechna města a Pardubice nejsou výjimkou, projektový tým se proto snažil minimalizovat náklady, které v rámci původního návrhu dosahovaly výše 546 milionů korun včetně DPH.

„Maximální přepokládaná kapacita je nyní namísto 150 lůžek 114, v žádném případě však na úkor kvality. Podle předpokládaných propočtů dle návrhu stavby hovoříme o investičních nákladech na stavbu okolo 330 milionů korun včetně DPH. Domov nabídne celkem 6 oddělení s 11 převážně dvoulůžkovými pokoji. Každé oddělení bude moci využívat krytou venkovní terasu a další společné prostory, vybavenou kuchyňku přístupnou klientům i návštěvám. V podzemním podlaží budovy vzniknou parkovací místa, nová prádelna, šatny zaměstnanců a zázemí pro technické oddělení,“ informuje náměstek primátora zodpovědný za oblast sociální politiky Jakub Rychtecký s tím, že dotace budou přát spíše zařízením s menšími kapacitami jednotlivých oddělení, čemuž jde nový návrh naproti.

Na přesné parametry a podmínky dotačních titulů z připravovaného Národního plánu obnovy, ale i Evropské unie, kde se podpora výstavby domovů pro seniory zvažuje, město bohužel v současné době stále čeká. Další možností pro získání dotace je dotační titul Ministerstva práce a sociálních věcí na budování infrastruktury sociálních služeb, kde je například v letošním roce k rozdělení miliarda korun.

„Je třeba také vnímat i budoucí provozní náklady, domnívám se, že jsme našli optimální model kapacity zařízení, uživatelského komfortu a zároveň efektivního provozu,“ doplnil Rychtecký s tím, že i tak budou v nejbližších letech kapacity dostačující. Město totiž navýšilo podporu terénním sociálním službám, jako je například pečovatelská služba na území města, neboť drtivá většina seniorů chce zůstat co nejdéle doma ve svém přirozeném prostředí. Další lokalitu vhodnou pro rozvoj sociálních pobytových služeb pro seniory vytipoval projektový tým v areálu Masarykových kasáren.

Anketa

Kdyby teď hospoda poblíž načerno otevřela zahrádku, zašli byste posedět?

53%
33%
hlasovalo: 20479 lidí

Nové pobytové zařízení přitom bude využít část zázemí Domova pro seniory U Kostelíčka. „Pro nový domov využijeme kapacit nedávno zrekonstruovaného stravovacího provozu v Domově pro seniory U Kostelíčka, kde se již v rámci rekonstrukce počítalo se zajištěním stravy pro další kapacity. Rovněž budeme sdílet prádelenský provoz. I přesto, že došlo k úpravě původního návrhu a tím snížení kapacity lůžek, bude nový domov zajišťovat maximální možný komfort budoucích klientů a odpovídající podmínky pro poskytování služeb. Bude to atraktivní, moderní a vysoce funkční zařízení, které si město a jeho občané opravdu zaslouží,“ popisuje pozitiva budoucího zařízení projektový manažer Petr Krejčí, ředitel Sociálních služeb města Pardubic, které budou budoucí domov pro seniory v ulici Štrossova provozovat. V přízemí domova, kde bude i hlavní vstup z ulice Ke kamenci, budou prostory určené pro administrativní a sociální pracovníky a také vedení domova. Zde vzniknou i místa propojující domov s vnějším prostředím, tedy služby typu občerstvení, internetová knihovna, kadeřnictví a místo pro společenské akce a podobně.

Ještě před zahájením dalších projektových prací, spojených s výstavbou nového domova pro seniory, chtějí radní vyřešit otázku psího útulku, který pozemkově částečně zasahuje do míst, kde má zařízení vyrůst. „Město plánuje přemístění psího útulku již delší dobu, stávající areál není řešen koncepčně a pro zvířata zde chybí dostatečně velké výběhy. Oba záměry na sebe budou navíc plynule navazovat tak, aby nedošlo k žádným komplikacím a výstavba nového domova pro seniory nebyla ohrožena. Přemístění psího útulku je navíc nezbytným předpokladem pro získání potřebných povolení v rámci zpracování projektové dokumentace stavby, návrh jeho vymístění proto bude předložen Zastupitelstvu města Pardubic v září tohoto roku, aby bylo možné následně vypsat výběrové řízení na zhotovitele všech stupňů projektové dokumentace na výstavbu domova pro seniory a vyčlenit na vypracování této dokumentace potřebné finanční prostředky. V září bychom tedy měli znát nové místo pro psí útulek a mít pokryty potřebné finanční prostředky na kompletní projekční práce s výstavbou domova pro seniory v ulici Štrossova,“ podotýká primátor Pardubic Martin Charvát a dodává, že vzhledem k tomu, že se jedná o pozemky města, bude možné vybudovat moderní domov i s dostatečně velkou zahradou, kde bude využita stávající vzrostlá zeleň.

Návrh objektu určeného nejstarším občanům města byl zpracován tak, aby byl v souladu s Komunitním a také Strategickým plánem města Pardubic a odsouhlasen byl také Komisí pro sociální a zdravotní věci, Komisí pro architekturu a urbanismus a Komisí pro strategii a smart city.

reklama

autor: PV

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Dvě pracovnice ze zlínských základních škol získaly ocenění

22:28 Zlín: Dvě pracovnice ze zlínských základních škol získaly ocenění

Jako každý rok ocenil Zlínský kraj pracovníky ve školství. Mezi patnácti oceněnými z celého kraje by…